Bipolární porucha zmenšuje šedou hmotu

Šedá hmota v mozku člověka, který trpí bipolární poruchou osobnosti, se narušuje s každým dalším maniakálním nebo depresivním záchvatem - to je závěr pokusů vědců.

Prudké změny nálad nejsou zřídkavé ani u zdravého člověka. Ale jestli vedou k narušením v mozku, to není známo

Prudké změny nálad nejsou zřídkavé ani u zdravého člověka. Ale jestli vedou k narušením v mozku, to není známo

Tento objev doktor Adrew McIntoshe (Andrew M. McIntosh) a jeho kolega z univerzity v Edinburghu (University of Edinburgh) udělal při pozorování struktur mozku magnetickou rezonancí u 21 lidí, kteří trpí bipolární poruchou osobnosti (tato porucha je známá také pod dřívějším názvem «maniakálně depresivní psychóza»). Mezi sledovanými byli i takové osoby, které prožily od jednoho do šesti záchvatů během čtyřletého období jejich pozorování.

Jak ukázaly vysledky pozorování, u všech těchto lidí se zmenšila šedá hmota ve spánkové části mozku, v hippocampu a v mozečku. Toto zmenšení se ukázalo jako podstatné i ve srovnání s kontrolní skupinou zdravých lidí.

Tyto oblasti mozku jsou spojeny s řadou funkcí - od paměti až po koordinaci pohybu. Žádné podstatné změny v bílé hmotě mozkové nebyly zaznamenány.

Doktor McIntosh upřesnil, že rozměr ztrát šedé hmoty mozkové je v přímém poměru se záchvaty bipolární poruchy. Jednou z hipotéz bádání bylo to, že možné zmenšení šedé hmoty způsobuje i ztrátu intelektu. Analýza dat, získaných v průběhu experimentu, zcela tuto domněnku potvrdila.

Lars Kessing (Lars V. Kessing), profesor psychiatrie z univerzity v Kopenhagenu (Københavns Universitet), který se sledování nezúčastnil, řekl: vědci už dávno předpokládali, že bipolární porucha souvisí s rozpadem šedé hmoty a tato práce je toho prvním důkazem.

Detailní popis narušení struktur mozku, objevených McIntoshem, najdete v článku v časopise «Biologická psychiatrie» (Biological Psychiatry).

zdroj: http://www.nature.com/news/20...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví, Vynálezy,

« poklad vikingů Falešni humři »