Tajemství firmy

Lemur kata (lat. Lemur catta) patří do řádu primátů, je lemur endemitem ostrova Madagaskar. Je nejrozšířenějším druhem na tomto ostrově.

Zvěř na Madagaskar přicestovala na mořské vlně

První savci se na Madagaskaru objevili mnohem později, než se uvedený ostrov vůbec ostrovem stal. A jak jej zvířata vlastně osídlila, tak o tom vědci pořád ještě vedou spory.
Sup mrchožravý byl ve Starověkém Egyptě vysoce uctíván a představoval boha Nechbeta, faraonova ochránce

Biologický řetězec horských průsmyků

Výzkumníci, kteří působí na univerzitě Segovia a univerzitě León poprvé ukázali blízký prostoročasový vztah mezi přítomností supu bělohlavého a přesouvajících se farem ovcí v horských průsmycích. J...
Chichén Itzá je zřícenina mayského města na mexickém poloostrově Yucatán na území stejnojmenného spolkového státu Yucatán. Pochází z pozdně klasického až pozdně postklasického období (cca 600-1500 n.l.). Název Chichen Itzá pochází z mayského Chich'en Itza, což znamená V ústech studny Itza. Itza byl název skupiny ekonomů a politiků. Itza je složenina dvou slov - itz - magický, kouzelný a ha - voda. V červenci roku 2007 byla zařazena do novodobého seznamu sedmi divů světa.

Hudba dešťových kapek v pyramidách

Pokud se posadíte na schody mexické pyramidy Mexico´s El Castillo pyramid v území nazývané Chichen Itza možná uslyšíte zvuk, který Vás udiví. Jak ostatní návštěvníci stoupají kolosálním schodištěm,...
Žirafa (Giraffa camelopardalis) je mohutný sudokopytník, v současnosti nejvyšší ze všech suchozemských živočišných druhů. Samci dosahují velikosti od 4,8 až do 5,5 metru a váží až 900 kilogramů (rekordní jedinec, zastřelený roku 1934 v Keni byl vysoký 5,87 metru a vážil zhruba 2000 kg). Samice jsou obecně trochu menší a lehčí.

Evoluční přemostění propastí mezi druhy

Jak jedná evoluce k přemostění propastí mezi dvěma odlišnými fyziologickými stavy je otázkou mnoha vědců po dlouhou dobu.
Dávní primáti očividně dokázali velice dobře rozeznávat obličeje ještě předtím, než se na planetě objevili lidé

Opice i lidé rozeznávají obličeje stejně

Badatelé z výzkumného střediska Yerkes National Primate Research Center, Emory University poprvé demonstrovali, že lidé a opice by mohly sdílet specifický mechanismus vnímání pro rozpoznávání mezi ...
Používání pomocných nástrojů pro nás není jedinečnou záležitostí

Pomocné nástroje jako prodloužené částí těla

Každý den používáme mnoho nástrojů, které nám pomáhají při různých manipulacích. Jak tyto nástroje však vidí mozek a co tedy dokazují současné výzkumy?
Neuron, nervová buňka, je základní funkční a histologická jednotka nervové tkáně. Jsou to vysoce specializované buňky, schopné přijmout, vést, zpracovat a odpovědět na speciální signály. Přenáší a zpracovávají informace z vnitřního i vnějšího prostředí a tím podmiňují schopnost organismu na ně reagovat.

Stvoření umělých mozkových buněk

Vědci z univerzity Aston v Birminghamu zapracovali na vytvoření umělých mozkových buněk. K léčbě jakých onemocnění by se takovéto umělé buňky pak mohly používat?
Paměť je schopnost uchovávat a používat informace. Jde o proces vštěpování (kódování), uchovávání (retence) a vybavování (reprodukce) zkušenosti.

Jak získat perfektní vizuální paměť

Proces vizuální paměti je jednou z mnoha procesů, který je zajímavý nejen pro vědce a lékaře, ale i pro obyčejné lidi. Skupina španělských vědců přišla nyní s ohromným objevem týkající se právě tét...
plány zaměstnaneckého vlastnictví akcií

Zaměstnanecké vlastnictví akcií společnosti rizikem

Plány zaměstnaneckého vlastnictví akcií jsou zvláštním typem penzijních fondů. Mnoho společností tak skupuje akcie vlastních společností prostřednictvím svých zaměstnanců. Tyto akcie jsou vlastnict...
Včela medonosná patří mezi blanokřídlý hmyz a je to jeden z nejznámějších zástupců společenského hmyzu. Původně žila jen v Evropě, Asii a v Africe. Do Ameriky, Austrálie a Nového Zélandu byla přivezena až někdy v 17. století. Svá hnízda staví na chráněných místech přičemž jsou jednotlivé plástve (plásty) umístěny vedle sebe. Má nejvyšší hospodářské využití.

Důsledky světového úbytku včel

Chovatelé včel se potýkají s problémem úbytku včel medonosných potřebných k opylování. Jaké následky tento úbytek přináší a co vůbec za tímto nedostatkem včel stojí? Více o tomto problému nám přibl...