Britští vědci ulovili Drákulu

Neobvyklou rybičku, která obývá jeden z vodních rezervoárů Barmy a která má "upíři špičáky", objevili biologové londýnského Přírodovědeckého muzea (Natural History Museum - NHM). Z naprosto pochopitelných důvodů okamžitě tohoto tvora pokřtili jako Drákulu (Danionella dracula).

Danionella dracula. Biologové dospěli k závěru, že

Danionella dracula. Biologové dospěli k závěru, že "tento nový druh představuje špičkový exemplář progenetické pedomorfózy pomocí heterochronních změn v kontextu s evolučním rozvojem morfologických inovací"

Neobvyklou rybičku, která obývá jeden z vodních rezervoárů Barmy a která má "upíří špičáky", objevili biologové londýnského Přírodovědeckého muzea (Natural History Museum - NHM). Z naprosto pochopitelných důvodů okamžitě tohoto tvora pokřtili jako Drákulu (Danionella dracula).

"Upír" je droboučký: jeho průzračné tělo má na délku pouhých 17 milimetrů. Co je ale hlavní, to jsou jeho, na rybí poměry, ohromná "zubiska".
Jde o to, že podle všech znaků patří D. Dracula ke kaprovitým (Cypriniformes), přesto ani jeden z 3700 druhů tohoto řádu nemá v čelistech zuby: ztratili je někdy před zhruba 50 milióny lety v mladším eocénu.

A Drákula, jak ukázala analýza DNA, ztratil posledních 30 miliónů let na to, aby "rozvinul" vlastní působivé "zubní struktury". Na první pohled to vypadá, že rybě skrz kůži skutečně trčí zuby, ve skutečnosti to jsou výrůstky, které vycházejí a jsou tvořeny čelistní kostí, majitel je "přeměnil" na "špičáky".

"Upíří podstata" rybky byla odhalena pod skenovacím elektronickým mikroskopem: a) "zubatý" samec, b) bezzubá samice. Spodní řada – detail kostěných výrůstků rybek obou pohlaví.

Ale nejde pouze o toto, podle vědců je rybka jednou z nejordinérnějších obratlovců, kteří byli za posledních několik desetiletí objeveni. Když vědci porovnávali D. Draculu s jeho nejlépe probádaným blízkým příbuzným Danio rerio zjistili, že Drákula "ztratil, neznámo kde" 44 kostí a/nebo jejich částí! Ale to pořád ještě není všechno - "upíři" demonstrovali pohlavní dimorfismus, tj. rozdíly mezi samci a samicemi. Například, samice "špičáky" prakticky nemají a samci mají více pánevních ploutví.

Navíc, nově objevené rybičky, jak uvádí tisková zpráva muzea, dosahují pohlavní zralosti dříve, než jejich příbuzní (dochází k tomu v době, kdy jejich těla ještě nejsou zcela zformovaná) a díky tomu dosahují většího reprodukčního úspěchu. Je zajímavé, že k objevu Drákuly vůbec nemuselo dojít. Když zásilka rybek z Myanmy dorazila do Velké Británie, vědci D. dracula nejprve mylně zařadili k jinému druhu.

Při prohlídce pouhým okem Drákula vůbec nepůsobí hrůzostrašně. Navíc je miniaturní … mimochodem, vedle nejmenšího obratlovce na světě Danionella dracula ani neplaval, proti němu je příliš velký.

Při prohlídce pouhým okem Drákula vůbec nepůsobí hrůzostrašně. Navíc je miniaturní … mimochodem, vedle nejmenšího obratlovce na světě Danionella dracula ani neplaval, proti němu je příliš velký.

"Asi zhruba po roce ryby v zajetí začaly umírat, a když jsem se rozhodl podívat se na ně pod mikroskopem, okamžitě jsem vykřikl: "Bože můj, co to je? Vždyť oni nemohou mít zuby!" - vyprávěl ichtyolog Ralf Britz, hlavní autor článku, zveřejněném v časopise Proceedings of the Royal Society B.

K čemu tato rybka potřebuje "upíří zuby"? Britz uvádí, že pozoroval, jak je samci samci používali při soubojích: "Drží své spodní čelisti neuvěřitelně široce rozevřené a navzájem se jimi postrkují. Mimochodem, ani jednou jsme nezaznamenali jediné zranění", - tvrdí doktor. Mimochodem, nevylučuje, že někteří Drákulové se mohou právě teď, i když ještě nejsou oficiálně uznaní, prohánět s jinými rybkami u někoho doma v akváriu.

zdroj: http://www.practicalfishkeepi...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Pravěké viry Predátor »