Byla provedena první transplantace genomu mezi druhy

Vědci dokázali úplně přenést genom jednoho druhu bakterií do druhé bakterie, která se fakticky přeměnila na bakterii prvního druhu. Takto senzační je výsledek práce Carola Lartigua (Carole Lartigue) a jeho kolegů z institutu Craiga Ventera (J. Craig Venter Institute — JCVI).

Kolonie bakterií Mycoplasma mycoides, které byli dříve bakteriemi Mycoplasma capricolum

Kolonie bakterií Mycoplasma mycoides, které byli dříve bakteriemi Mycoplasma capricolum

Pomocí úplné záměny genomu mohli vědci změnit kolonii bakterií Mycoplasma capricolum na bakterie rodu Mycoplasma mycoides.

«Úspěšné zakončení daného pokusu je velmi důležité, protože jedním z klíčových důkazů principů syntetické genomiky, který nám dovoluje uskutečnit konečný cíl, je vytvoření syntetického organizmu,» - říká Craig Venter, vedoucí JCVI.

Postup při transplantaci zahrnoval přidání markérů, které dovolovaly identifikovat práci genů v buňkách, zvláště přenos očištěné od bílkovin DNA jednoho druhu do buněk jiného druhu. Ty se po několika cyklech dělení zcela změnily na druh, jehož genom byl transplantován. To bylo zjevné z fenotypických znaků. A nejen z nich.

Buňkám Mycoplasma capricolum jejich rodný chromozom úplně zmizel, přenechal své místo donorské DNA Mycoplasma mycoides.

Dvě různé metody testování dokázaly, že v nových bakteriích uvedené bílkoviny byly vázané novým, přejatým genomem. Rovněž speciálně odebrané protilátky, které reagují na bílkoviny membrány donorské buňky, dokázaly, že bílkoviny membrány buňky-recipienta jsou teď bílkovinami Mycoplasma mycoides, což unamená, že se definují přeneseným genetickým kódem.

Následující fází této práce je vytvoření a transplantace do organismu umělého genomu a vytvoření tak syntetického organismu.

Podrobnosti o současném úspěchu najdete v prohlášení pro tisk institutu a v článku autorů práce v Science.

Tut je jak levní mutanti pomohou zkoumat odpadovou DNA.

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Technologie,

« Biosféra 2 Kočky jsou doma »