Byli mamuti severní vyvražděni stromy?

Již léta považujeme za pravdu pravdoucí, že mamut severní byl loven a vyhuben našimi vlasatými předchůdci. Nicméně, někteří vědci tvrdí, že důvodem vymizení mamutů není lov, ale stromy.

Byl toto zvíře zabito stromem?

Byl toto zvíře zabito stromem?

Již léta považujeme za pravdu pravdoucí, že mamut severní byl loven a vyhuben našimi vlasatými předchůdci. Nicméně, někteří vědci tvrdí, že důvodem vymizení mamutů není lov, ale stromy.

Je mnohem jednodušší představit si nějaké násilné vyhubení druhu, než opačný scénář. Snadno si představíme lovce oděné v kožešině, kteří bodají do obra svým kopím tak dlouho, až nezůstane na světě jeden jediný exemplář. Také je snadné si představit, že díky husté srsti bylo zvířeti příliš velké horko než, aby přežilo neustále stoupající teploty ke konci doby ledové. Ale naprosto neskutečná je pro nás představa, že mamut vyhynul kvůli velkého množství stromů.

Nebavíme se o žádných bojujících stromech, jak je známe z filmu Pán Prstenu, i když by pak možná šlo o daleko zajímavější článek. Máme na mysli stromy jako běžný les, který se na konci doby ledové rozšířil na dosud nezalesněná místa, a jeho postupné rozrůstání vyřklo smrtelný ortel těmto příbuzným dnešních slonů.

Všichni museli scházet dolů za potravou. Mamutům se dařilo na velkých oblastech zmrzlých pastvin. Asi před 10 000 lety se začala zvyšovat teplota. Zmrzlé pastviny, kde se doposud stáda pásla a kde žila, začaly být nahrazovány lesy, které sem pronikaly z teplejších oblastí. Se zmenšováním ploch zmrzlých pastvin zároveň mamutům ubývalo potravy.

Paleobiolog Adrian Lister z univerzity v Londýně (University College London) provedl zajímavou studii. Lister analyzoval DNA stovek fosílií mamutů a zjistil, že se tato zvířata za dlouhé období 20 tisíc let změnila jen velmi málo, že jednoduše nebyli schopni adaptovat se na nové životní prostředí a postupné oteplování.

Lister říká: "Toto DNA, které jsme byli schopni vyextrahovat z mamutích kostí, je pro nás jako hodinky a dovolí nám velice přesně sestavit jejich evoluční příběh."

Myslí si, že životní příběh mamutů mohl proběhnou následovně a říká:

"V polovině poslední doby ledové, tj. asi před 30 000 lety, žily milióny mamutů, kteří se potulovali po obrovském prostranství. Přibližně po uplynutí 20 000 let už tam nebyl ani jeden kus. Jak se lesy rozrůstaly, mamuti byli vytlačováni pryč ze svého domova, na který byli zvyklí. Tato zvířata se spíše řídí vegetací než klimatem, a tím byla dotlačena do velmi nízkých početních stavů, protože les nahradil jejich zmrzlé pastviny. Nemyslím si, že lidé sehráli hlavní roli při jejich vyhubení i přesto, že zahnali poslední populace mamutů dolů z útesů. Hlavní příčinou byla změna vegetace zmrzlých planin, které nahradily lesy."

Existují další jiné novodobé teorie, které vysvětlují zánik mamutů. Americký výzkumnický tým tvrdí, že meteorický roj bombardoval Zemi a zahubil mnoho zvířat na jejím povrchu. Na Aljašce byly nalezeny např. kly, zasažené úlomkem z meteoritu.

zdroj: http://www.environmentalgraff...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Ideje, projekty,

« Earthtime Život na Marsu »