Cestu gigantů vytyčil vulkán

Zákonitosti vytváření tajemné "Cesty gigantů" (Giant's Causeway), intrikující pamětihodností severního Irska, objasnili badatelé z univerzity v Torontu (University of Toronto).

Jedna legenda tvrdí, že

Jedna legenda tvrdí, že "silnici" postavil hrdina Finn McCool

Jedna legenda tvrdí, že "silnici" postavil hrdina Finn McCool. Samozřejmě, že geofyzikové už dávno věděli, že před nimi leží stopy činnosti starověké sopky. Ale přesto podrobnosti o tomto procesu nebyly doposud beze zbytku objasněny.

Zákonitosti vytváření tajemné Cesty gigantů (Giant's Causeway), intrikující pamětihodností severního Irska, objasnili badatelé z univerzity v Torontu (University of Toronto).

Šestihranné kamenné sloupy, které vytvářejí Cestu gigantů, jsou nejznámějším příkladem neobvyklého druhu struktury, která byla vytvořena pohasínající lávou. I když velmi podobné útvary jsou známé i v jiných místech na Zemi. Přičemž, podobné sloupy se velmi liší svými rozměry (průměr od několika centimetrů až po metry) a někdy se liší i počtem hran. Kanadští fyzici se rozhodli najít zákonitosti ve struktuře těchto systémů.

Na detailním záběru Cesty gigantů můžete vidět pravidelné

Na detailním záběru Cesty gigantů můžete vidět pravidelné "buňky" čediče

Pro začátek vědci navštívili Cestu gigantů i na celé řadě jiných míst, kde je podobná krajina, důkladně změřili geometrické parametry víceúhelníků. A potom stanovili: jestliže je dříve daný proces praskání chladnoucí lávy z pohledu fyziky shodný s pukáním vysychající půdy nebo barvy, či s některými jinými podobnými procesy, ke kterým docházelo kdysi na Cestě gigantů, můžeme vyzkoušet je vytvořit v laboratoři.

Z tohoto důvodu se vědci vybavili vyhřívací lampou, nádobou s vodou a kukuřičným škrobem. Při zahřívání a vysychání tato směs vytváří pukliny a dlouhé sloupce, vzhledově podobné sloupům na Cestě gigantů.

Změnami v režimu nahřívání a vysychání škrobu, získali vědci zákonitost, kterou aplikovali i na souvislost velikosti čedičových sloupů s rychlostí ochlazování lávy, kterou následně zkontrolovali podle údajů "z míst".

A toto jsou sloupy ze škrobu

A toto jsou sloupy ze škrobu

Obecná zákonitost je následující: čím pomaleji chladne láva, tím větší sloupy vznikají - tvrdí vědci z Toronta.

Autoři výzkumu (podrobnosti o něm najdete v tiskové zprávě univerzity) tvrdí, že jimi nalezený koeficient, který vystihuje rychlost chladnutí (nebo vysychání) umožňuje předpovídat rozměr buněk i v jiných podobných procesech, např. vysychání škraloupu nečistot nebo praskání vrstvy věčného ledu.

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Tajemství firmy,

« Kalamáry Historie ostrovů »