Čím včely sterilizují své úly

Včely medonosné sterilizují své úly antimikrobiální pryskyřicí, objevili vědci. Ačkoliv pryskyřice včely medonosné je známá pro zneškodnění řady patogenů, je tomu poprvé, co včely samy ukázaly tyto vlastnosti pryskyřice využívat. Tým výzkumníků tohoto úkazu publikoval detaily objevu v magazínu Evolution.

Včela medonosná původně žila jen v Evropě, Asii a v Africe. Do Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland byla přivezena až někdy v 17. století. Svá hnízda staví na chráněných místech přičemž jsou jednotlivé [plásty] umístěny vedle sebe. Má nejvyšší hospodářské využití.

Včela medonosná původně žila jen v Evropě, Asii a v Africe. Do Ameriky, Austrálie a na Nový Zéland byla přivezena až někdy v 17. století. Svá hnízda staví na chráněných místech přičemž jsou jednotlivé [plásty] umístěny vedle sebe. Má nejvyšší hospodářské využití.

Když včely najdou nějakou svou novou osadu, vymažou celý vnitřek hnízda tenkou vrstvou pryskyřic, jež smíchají s voskem. Takovéto směsi se pak říká propolis neboli včelí tmel. Tento včelí tmel používají včely také k uhlazení povrchu v jejich úlech, k utěsnění děr a prasklin v hnízdě, k redukci možných přístupů různých vetřelců a popřípadě i k nabalzámování těchto vetřelců, které včely v hnízdě zabily a jež jsou až moc velcí na jejich odklizení.

Již několik studií ukázalo, že má včelí tmel širokou škálu antimikrobiálních vlastností, zejména pak ale co se týká lidského zdraví. Mnoho publikací kupříkladu uvádí efektivitu a účinnost včelího tmelu proti virům, bakteriím a dokonce i rakovinným buňkám.

To je proč se Mike Simone, PhD student americké univerzity Minnesota v St. Paulu (The University of Minnesota in St Paul) a jeho dohlížející profesorka Marla Spivak začali o celou tuto záležitost zajímat.

Profesorka Spivak a její kolegové testovali efektivitu včelího tmelu například proti viru HIV-1. Pak zkoumali, jak to ovlivňuje včelí patogeny, jako je mor včelího plodu. Toto v nás vzbudilo touhu dozvědět se jaké další skutky, by mohl propolis pro včely tvořit. Po několika úspěšných testech, při kterých se pozorovaly narozené včelí plody v hnízdech s nebo bez vrstvy pryskyřice, došli vědci k zázračnému výsledku. Genetické testy na těchto sedm dní starých včelách ukázaly, že ty, jež vyrůstaly v kolonii bohaté na pryskyřici, mají méně aktivní imunitní systém. Pryskyřice tak pravděpodobně potlačuje bakteriální bujení a tak včely nemusí až tak aktivovat svůj imunitní systém, uvedl Simone.

"Náš objev, který dokazuje, že včelí tmel v hnízdech dovoluje včelám vlastně vynaložit méně sil na vytvoření jejich vlastních silných imunitních systémů, byl pro nás velice překvapující. Užívání pryskyřice k přispění sterilizace osady by mohlo být označováno vlastně jako typ sociální imunity včel", dodal závěrem Simone.

zdroj: http://news.bbc.co.uk/earth/h...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Medicína, zdraví,

« Afričtí sloni Kvalita života »