10 receptů na špatnou reklamu

V roce 2007 autoři reklamy Spojeného Království podrobili nervovou soustavu spotřebitelů své produkce zvlášť výjimečnému pokusu. V tomto období ASA zaregistrovala rekordní množství žalob občanů na reklamovanou produkci, která je rozzlobila nebo je urazila.

V rámci kampaně boje proti kouření byl natočen reklamní šot, banery pro internet a pro reklamní plochy. Toto vše sjednocuje společný detail: kuřáci byli hrůzostrašně vyobrazeni s rybářskými háčky v ústech nebo ve tváři.

V rámci kampaně boje proti kouření byl natočen reklamní šot, banery pro internet a pro reklamní plochy. Toto vše sjednocuje společný detail: kuřáci byli hrůzostrašně vyobrazeni s rybářskými háčky v ústech nebo ve tváři.

Výsledky každoroční zprávy Britské komise pro standardizaci v reklamě (Advertising Standards Authority, ASA), která byla publikována 30. dubna, ukázaly, že v roce 2007 autoři reklamy Spojeného Království podrobili nervovou soustavu spotřebitelů své produkce zvlášť výjimečnému pokusu. V tomto období ASA zaregistrovala rekordní množství žalob občanů na reklamovanou produkci, která je rozzlobila nebo je urazila.

V rámci kampaně boje proti kouření byl natočen reklamní šot, banery pro internet a pro reklamní plochy. Toto vše sjednocuje společný detail: kuřáci byli hrůzostrašně vyobrazeni s rybářskými háčky v ústech nebo ve tváři. Tímto způsobem chtěli britští bojovníci s tabákem znázornit kuřákovu touhu po cigaretě. Ale vyvolali jen odpor a vyděsili diváky.

Reklamní šot nové žvýkačky značky Cadbury, ve kterém ji snědý mladík vychvaluje a který mluví se silným karibským akcentem, vyvolal nelibost. Místo touhy koupit si tuto žvýkačku, vyvolal u Britů lítost s představiteli karibské kultury.

Obhájcům práv žen přišel nevkusný reklamní spot společnosti Rustlers, který nabízel potraviny z polotovarů. V tomto spotu, který reklamoval burgery připravené v mikrovlnce, zasněný mladík zve k sobě domů dívku na šálek kávy. Usadil ji do křesílka, kde má čekat na kávu, odchází do kuchyně, něco vyťukává na vestavěném do stěny ovládacím pultě: uběhne jen několik sekund - a dívka v křesle se ocitá ve spodním prádle. Hlas z obrazovky pronáší smutně: Ach, kdyby se tak všechno v životě dalo připravit tak rychle, jako burgery od Rustlers". Britky tento spot považují za sexistický a ponižující důstojnost žen.

Spot velkého výrobce nábytku MFI zachytává obyčejný večer britské rodiny: rodiče v domácím prostředí čekají na svou dceru, která se má vrátit z procházky. Přichází a mezi matkou a dcerou dojde k výměně názorů na to, kdy je správné vracet se domů a zda jsou škodlivé alkoholické nápoje pro dětský organismus. Celá situace probíhá v nervózní atmosféře, děvče z pokoje odchází a bouchne za sebou dveřmi, vtom se ukazuje, že celá situace se odehrála v hale obchodu s nábytkem. Hlas z obrazovky pronáší: "Nábytek MFI a cítíš se jako doma!". Nepříjemný konflikt generací je součástí každodenního života.

Další videoklip je rovněž zasvěcen rodinnému životu. Vidíme v něm britskou rodinu, která se sešla u společného stolu. Vtom se ukazuje, že dcera je nespokojena s tím, že její matka podává k jídlu Quorn, protože jde o "výsostné jídlo" dcery a pouze ona je může připravovat. Dcera je tak rozladěná, že jí matka ukradla pověst vynikající hospodyně, že odmítá jíst. Když ale hladový bratr natahuje ruku k jejímu talíři, sestra uchopí vidličku a výhrůžným hlasem pronáší: "Dotkneš se mého jídla a ucítíš moji vidličku". Tady jde o propagaci násilí mezi dětmi.

Propagace násilí se stala příčinou nespokojenosti diváků také u nového klipu o nápoji "Oasis" společnosti Coca Cola. V něm se antilopy, sužované žízní, po dlouhé pouti přes sluncem rozpálenou savanu dostanou k napajedlu. Přesto odmítají napít se vody v řece, protože v ní bohužel neteče "Oasis". Vtom z řeky vyskočí krokodýl a uchvátí jednu z antilop. Krutost predátora vyvolala rozhořčení.

Nahota britského důchodce, který se objevil na reklamním plakátu dobročinného fondu British Heart Foundation, v koupací čepici a v potápěčských brýlích, nenechala Brity lhostejnými. Ukázali komisi, že se tyto plakáty často umísťují nedaleko škol a že je mohou vidět i děti. Pohoršení spotřebitelé reklamní produkce nechtěli vzít do úvahy ani to, že všechno "citlivé" na bilboardech je před dětskými zraky zastíněno ženou v plavkách, kterou obnažený muž objímá.

Kojícím matkám se zas nelíbil reklamní spot na umělou výživu SMA. Urazilo je, že autoři reklamy ve spotu neuvedli, že náhražka mateřského mléka se doporučuje pouze tehdy, kdy už má miminko více než šest měsíců. Myslí si také, že klip může přimět mnohé mladé matky k tomu, aby se vzdaly kojení, protože budou plně důvěřovat výrobkům SMA.

Reklamní plakát ochránců zvířat (PETA) v detailním záběru zachycuje tlusťoučkého hošíka, který je připraven právě se zahryznout do ohromného burgeru. Nápis na plakátu hlásá: "Krmit děti masem je kruté zacházení s dětmi". Kritici plakátu zbystřili pozornost proto, že tvůrci tohoto reklamního produktu chtějí zcela vyřadit z dětské stravy masné výrobky, i když to lze provést jen tehdy, když výživné látky, které maso obsahuje, můžeme zaměnit jinými produkty.

Reklama The Sun byla umístěná na veřejných dopravních prostředcích. Na ní je vyobrazena dívka odhalená do půl pasu, její prsa přikrývají dvě zvětšené deseti pencové mince. 56 žalobců považují tuto reklamu za příliš otevřenou, přesto členové ASA rozhodli, že není nebezpečnější a škodlivější, než jakékoliv bikiny.

zdroj: http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk...

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy,

« Ptáci a gravitace Stonehenge »