Elektron poprvé nafilmován

Vědci poprvé nasnímali elektron v pohybu, použili novou technologii, která výzkumníkům umožňuje studovat pohyby těchto malých částic.

vědci poprvé nasnímali elektron v pohybu

vědci poprvé nasnímali elektron v pohybu

Vědci poprvé nasnímali elektron v pohybu, použili novou technologii, která výzkumníkům umožňuje studovat pohyby těchto malých částic.

V minulosti vyfotit elektrony nebylo možné, protože se velmi rychle pohybují, a proto se vědci museli spíše spolehnout na metody nepřímé. Pomocí těchto metod mohl být měřen pouze efekt pohybu elektronu, zatímco nová technika je už schopna zachytit celkový proces.

Extrémně krátké záblesky světla jsou nezbytné pro zachycení elektronu v pohybu. Technologie, vyvinutá během posledních několika let, dokáže vytvářet krátké pulzy intenzivního světla laseru, známé jako attosekundové pulsy a díky nim mohou být elektrony vyfoceny.

"Elektronu zabere asi 150 attosekund, než oběhne kolem jádra atomu. Attosekunda trvá 10-18 sekundy, anebo by se dalo říct, že: attosekunda v porovnání se sekundou je jako sekunda v porovnání s délkou vesmíru," řekl Johan Mauritsson z univerzity Lund University ve Švédsku.

Na tomto videu vidíme, že vědci jsou schopni řídit pomocí jiného laseru pohyb elektronu, aby mohli zachytit srážku elektronu a atomem.

Délka tohoto záznamu, který pořídil Mauritsson se svými kolegy, odpovídá délce jednoho kmitu světelné vlny. Rychlost události byl zpomalen tak, aby ho bylo schopno zaznamenat i lidské oko. Výsledky jsou uvedeny v posledním vydání časopisu Physical Review Letters.

Mauritsson tvrdí, že tato by technika mohla být rovněž použita při studiu událostí, ke kterým dojde v atomu, když elektron opustí obal atomu.

zdroj: http://www.livescience.com/st...

Související články

Články z rubriky Technologie,

« Elektrický pickup Černé díry »