Gigantický býložravý dinosaurus

Vědci objevili nový druh býložravých dinosaurů, kteří se před 88 milióny lety potulovali po území dnešní Argentiny. První kosti tohoto sauropoda byly objeveny v roce 2000 v Patagonii, na březích jezera Barreales. Od této doby paleontologové nalezli kosti z krku, části zad a zadní části trupu, stehno a první obratel ocasu.

Futalognkosaurus dukei

Futalognkosaurus dukei

Vědci objevili nový druh býložravých dinosaurů, kteří se před 88 milióny lety potulovali po území dnešní Argentiny. O výsledku zkoumání ostatků obrovského ještěra vyšel článek v "Análech brazilské akademie věd" (Anais da Academia Brasileira de Cięncias). První kosti tohoto sauropoda byly objeveny v roce 2000 v Patagonii, na březích jezera Barreales. Od této doby paleontologové nalezli kosti z krku, části zad a zadní části trupu, stehno a první obratel ocasu a to pomohlo Jorgeovi Calvovi (Jorge Calvo) z Argentinské národní univerzity v Comahue (Universidad Nacional del Comahue) a jeho kolegům z Argentiny a Brazílie sestavit podobu býložravého tvora (mimochodem, jeho kosti nesou stopy po zubech predátorů).

Dinosaurus, který byl pojmenován Futalognkosaurus dukei, byl dlouhý asi 32 až 34 metry, z toho jen krk měřil přibližně 17 metrů. Na výšku měl ještěr více než 13 metrů. A jen zkameněliny jeho páteře, které vědci vykopali, váží 9 tun. "Jedná se o jednoho z největších sauropodů a o nejúplnější exemplář ze všech nalezených dinosaurů této skupiny", - oznámil Calvo. Mimochodem, Patagonie je vlastí ještě dvou rekordně velkých sauropodů: 35-40 metrů velkého Argentinosaurus a Puertasaurus reuili, jehož délka se také odhaduje na 35-40 metrů.

Porovnání těchto tří příbuzných mezi sebou není dost možné, protože paleontologové našli pouze nevelkou část páteře Puertasaurus. A i když je kostra Futalognkosaurus vcelku kompletní, vědci bohužel nenašli ani jedinou kost z jeho končetin. Ale v každém případě, tvrdí experti, tyto tři typy sauropodů velmi lehce překonají – co do velikosti – své příbuzné, např. ze Severní Ameriky.

Je pozoruhodné, že po tom, co Futalognkosaurus zahynul, spadl do řeky a jeho ostatky vytvořily jakousi hráz, která před sebou postupně zadržovala ostatky jiných druhů živočichů, ryb a dokonce i listí, které se vztahovaly k danému místu a danému historickému období. To vědcům zajistilo unikátní svědectví o životním prostředí Futalognkosaurus dukei.

Argentinci poznamenali, že takováto souhra náhod se stává výjimečně, takže obrovský sauropod a společně s nim nalezené zkameněliny představují doslova celé okno do zapomenutého světa. Vedle ještěra byla nalezena tisícovka vzorků zkamenělin, včetně 240 rostlin, 300 zubů a několik zbytků jiných ještěrů. Analýza ostatků ukázala, že v době, kdy v Patagonii žil Futalognkosaurus dukei, tam bylo teplé a vlhké podnebí, místo bylo zalesněné. Dnes je tato lokalita na rostlinstvo chudá.

zdroj: http://news.bbc.co.uk/2/hi/sc...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Jihočínský tygr Alzheimrova choroba »