Kmenové buňky na vypěstování většího poprsí

Terapií kmenovými buňkami lze dosáhnout zvětšení velikosti poprsí. Nová metoda bude zpřístupněna ženám ve Velké Británii. Zde již probíhá zkušební léčba u pacientek, kterým byly z prsou odstraněny nádory.

Kmenové buňky se nacházejí ve většině mnohobuněčných organizmů. Charakteristická pro ně je schopnost obnovovat se mitotickým buněčným dělením a rozdělení na řadu specializovaných typů buněk.

Kmenové buňky se nacházejí ve většině mnohobuněčných organizmů. Charakteristická pro ně je schopnost obnovovat se mitotickým buněčným dělením a rozdělení na řadu specializovaných typů buněk.

V terapii se využívají skupiny buněk získané z tuku na břiše nebo na stehnech. K jejich izolování slouží zařízení společnosti GE Healthcare. Tyto buňky se smíchají s dalším tukem a následně jsou injekčně aplikovány do poprsí. Dosažení požadované velikosti prsou trvá několik měsíců.

Tento způsob léčby byl již před šesti lety použivan v Japonsku. Doposud bylo poprsí chirurgicky zvětšováno přidáním tuku bez kmenových buněk. Problémy přinášelo zajištění zásobování transplantované tkáně krví. Dvojnásobná koncentrace kmenových buněk by dle chirurgů měla zajistit dostatečný přísun krve.

V současné době je možné dosáhnout zvětšení prsou o jednu velikost. Terapie kmenovými buňkami vytváří prsa přirozeného vzhledu a struktury, ale nedochází při ní k jejich zpevnění.

Na projektu se podílí i profesor Kefah Mokbel, konzultanta prsní chirurgie Londýnského Institu prsou (London Breast Institute) v Nemocnici princezny Grace (Princess Grace hospital). Po provedení třiceti terapií bude Institut připraven nabídnut tuto službu soukromým pacientkám. Mokbel předpokládá, že budou za šestiměsíční terapii ochotny zaplatit kolem 6500 liber. Dle jeho slov se budou ženy, které využijí novou metodu zvětšení poprsí, cítit přirozeněji než s implantáty. Jako další nevýhodu implantátů vidí riziko dlouhodobých komplikací a nutnost jejich výměny. Terapii kmenovými buňkami považuje za bezpečnou.

Použití kmenových buněk u zdravých žen v kosmetické chirurgii je ale považováno za kontroverzní do doby, než bude na léčbě onkologických pacientek prokázána bezpečnost této metody.

Podívejte se taky jak používají kmenové buňky.

zdroj: http://www.timesonline.co.uk/...

Související články

Články z rubriky Technologie, Medicína, zdraví,

« Jaderná fúze Hořící led »