Kouzelné kolo se přikutálelo pod nohy Angličanů

Hele, to je věc! Intrikánský vzhled s elegantními křivkami "karoserie", červená na černé, jedno velké cyklistické kolo plus jedno malinké vzadu. Je to jasné - jde o přepravní prostředek, ale jak se vlastně na něm jezdí, to se nedá hned odhadnout. Prostě, tato novinka, která byla uvedena na britský trh, si zaslouží pozornost. Speciálně pro vás jsme o ni všechno zjistili.

Magic Wheel  (to je ten Magicycle, který je uveden na stupačce) má naprosto dokonalý vzhled. Dalo by se říct, že člověk tady bude přebytečný.

Magic Wheel (to je ten Magicycle, který je uveden na stupačce) má naprosto dokonalý vzhled. Dalo by se říct, že člověk tady bude přebytečný.

Užitečnou zprávu přinesl zdroj Coolest Gadgets: „Často se nesetkáváte s novými typy přepravních prostředků, ale „Kouzelné kolo“ se nepodobá ničemu, co jsme doposud viděli. Částečně je to skateboard s jedním velkým a jedním malinkým kolem, částečně se podobá kolu, které má jen jedno kolo“.

Tak krátký popis doplňovaly odkazy na webovou stránku Magic Wheel a 37 sekundový videoklip na YouTube. Na něm je vidět kluka, který se velmi svižně odráží a rychle zdolává jakousi plošinku na naprosto nezvyklém druhu koloběžky.

popis potřebuje  jen naprostý blb, ale když je k dispozici, tak ať tady je.

popis potřebuje jen naprostý blb, ale když je k dispozici, tak ať tady je.

Webová stránka Magic Wheel svého času oznamovala, že „Kouzelné kolo se chystá v roce 2007 jako uragán pokořit Velkou Británii“, a že můžeme jako jedni z prvních získat „tento překvapivý nový super výrobek!“ Objednat si jej vyjde Angličany na 119 liber (240 $). Bezplatná dodávka do 2-3 dnů, a pokud je zákazník starší 14 let, může se začít projíždět.

První koloběžka patentovaná Maďary (zleva) byla podobná Segway, jen kolo bylo mezi nohama jezdce a na bocích byly stupačky. Vpravo je náčrt z žádosti o patent „Kouzelného kola“.

První koloběžka patentovaná Maďary (zleva) byla podobná Segway, jen kolo bylo mezi nohama jezdce a na bocích byly stupačky. Vpravo je náčrt z žádosti o patent „Kouzelného kola“.

Tohle je jasné. Ale historie výrobku podrobnostmi nehýří. Prodejci Magic Wheel vyprávějí Britům, ze prý před několika lety měl jeden švýcarský designer plné zuby kluků, kteří se po okolí proháněli na aluminiových skútrech. Designer se zamyslel a uzavřel se na nějakou dobu do kůlny na zahradě. A pak odtud vytlačil „blýskající se sexuální skútr“, na kterém se lehce cestuje a současně přitahuje obecnou pozornost. No, a to je všechno.

To, že „švýcarský designer“ nemá jméno, a také celkově stručná informace, nás přinutilo vypátrat vynálezce. A zjistili jsme, že autory nápadu jsou Maďaři! Gábor Soma a András Göczey jsou oba z Budapešti. A společně s nimi se mluví o záhadné britské společnosti M W Innovators Limited.

Vypadá to, že důvěřiví Angličané byli oklamáni – zřejmě „švýcarský“ zní lépe než maďarský: hodinky a podobně. Není to hezké.

Tak nebo onak, v prosinci 2003 Soma a Göczey si dali patentovat své první „nohou poháněné zařízení pro volný čas nebo pro sport“. A v říjnu 2005 dvojice získala mezinárodní patent (podívejte se tady a tady) pro nové zpracování, ze kterého se později vyvinul Magic Wheel, Magic-wheel, MagicWheel и MagiCycle.

Na francouzském webu Magic Whee má „cyklističtější“ název.

Na francouzském webu Magic Whee má „cyklističtější“ název.

Ještě jedno překvapení pro fanoušky „švýcarské kvality“ - jediným autorizovaným na světě výrobcem „Kouzelných kol“ je mladá čínská společnost Qingdao Swico International, tzn. že Maďaři svěřili licenci pouze Číňanům, kteří právě teď začali dodávat tento produkt (Model XY3008) do USA a Evropy.

Tak autorská práva jsme si vyjasnili a teď si probereme samotný dopravní prostředek. Odrážením jednou nebo druhou nohou lze dosáhnout maximální rychlosti 20km/hod. Je jasné, že rychleji této rychlosti dosáhneme jízdou z kopce. Magic Wheel váží 6,3 kilogramů a na „palubě“ je možné svézt zátěž o váze do 150 kg.

Špice kol mohou být jak tradičně ocelové, tak i polymerní „tyče“.

Špice kol mohou být jak tradičně ocelové, tak i polymerní „tyče“.

Za chodu se koloběžka zpravidla nachází mezi nohama, ale teoreticky je možné stát na jednom z jejích boků – stupačky jsou z obou jejích stran. Cestou je možné držet se „kufrového“ držadla na horní části „skútru“ - je umístěné ve výšce 73,6 cm. Přizpůsobiví mohou udržovat rovnováhu i v režimu "hands free".

Rám, jak už bylo uvedeno, je vyroben z „vysocekvalitního plastu“. Průměr cyklistického kola 26 palců (66 cm), průměr malého, které se otáčí na všechny strany, je 5 palců (125 mm). Vzdálenost os je 388 mm. Světlá výška je 55 mm. Nožní brzda je u zadního kola. Barevné variace (v každém případě pro Británii) nejsou – pouze čeno-červená kombinace.

Takže, podívejte se na YouTube na plnou 3-minutovou verzi videozáznamu – dostanete velkou chuť projet se, na mou duši.

Související články

Články z rubriky Technologie, Tajemství firmy,

« Želvy on-line Pavilon z vody »