Lidé by si mohli zachovat mládí po 400 let

Potlačením jednoho genu laboratorně prodlouženo délku života malých červů Casenorhabditis elegans až na šestinásobek jejich obvyklého stáří. Je to, jako by lidé žili celkem 400 let a dobrou zprávou je i to, že červi zůstávají mladí po většinu jejich prodlouženého života.

Caenorhabditis elegans

Caenorhabditis elegans

V podstatě, pokud se vám podaří pochopit mechanismus, jak udržet věci opravené, mohli by jste si je udržet natrvalo, - říká Cythia Kenyon (Cynthia Kenyon), biochemička z Kalifornské Univerzity v San Francisku. Potlačením jednoho genu laboratorně prodloužila délku života malých červů Casenorhabditis elegans až na šestinásobek jejich obvyklého stáří. Tento regulační gen, pojmenovaný daf-2, ve skupině s ostatními geny, zcela zjevně ovlivňuje celý svazek genů, způsobující stárnutí nejen červů, ale i much, myší a dost možná i lidí. Je to, jako by lidé žili celkem 400 let a dobrou zprávou je i to, že červi zůstávají mladí po většinu jejich prodlouženého života.

Zdá se, že strava je tím podstatným ovlivňujícím faktorem. Experiment s červy dokázal, že cukr spouští genetickou sekvenci, která zvyšuje obsah insulinu, vyprodukovaného organismem a způsobuje, že tělo se dožaduje stále více cukru. To zvyšuje poškození buněk v těle, zrychluje postupnou degradaci buněk a urychluje proces stárnutí. Červené víno a zelený čaj mají pozitivní vliv na regeneraci buněk a podporují prodlužování života.

Nejvýznamnějším objevem bylo to, že si červi uchovávali životní energii až do úplného konce jejich prodlouženého života. Pro člověka by to mohlo znamenat, že by zůstal mladý po celá desetiletí a stárnul by jen velmi pozvolna. A to nabízí radikálně novou metodu léčby chorob souvisejících se stářím, jako je Alzheimerova choroba, Huntingtonova choroba a některé druhy rakoviny, které by měly být pozastaveny nebo úplně odstraněny, pokud bude prodlouženo mládí. "Věk je jeden z nejrizikovějších faktorů při vzniku enormního počtu nákaz," tvrdí Kenyon, "Takže, pokud můžete oddálit stárnutí, bude to mít pozitivní dopad na vaše zdraví a na možnost zamezení vzniku celé škály nákaz."

Pokud se ptáte, zda by bylo možné stát se nesmrtelným, pak Keynon odpovídá: "Myslím si, že je to možné. Vysvětlím vám proč. Představte si, že prodloužení života buněk závisí na dvou věcech, na síle rozpadu buněk a síle prevence, údržby a regenerace buněk. U většiny zvířat je síla rozpadu stále na hraně. Co kdybychom trochu povzbudili některé z genů, např. geny údržby. Vše, co se musí udělat, je pozvednout úroveň údržby o stupínek výš. Nemusí to být o moc. Stačí ji posunout jen o maličký kousek, tak aby bylo dosaženo rovnováhy se silou rozpadu. A nezapomínejte, že bakterie jsou nesmrtelné. Takže, už ze zásady je to možné".

zdroj: http://interesting-life-on-ne...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Medicína, zdraví,

« Spěte tvrdě Efekt darování »