Milion za maso ze zkumavky

Organizace "Lidé za etické zacházení se zvířaty" oznámila, že jako odměnu 1 milion dolarů dostane ta skupina vědců nebo ta společnost, která do 30. června 2012 zpracuje metodu výroby kuřecího masa ve zkumavce a začne jej prodávat alespoň v deseti státech USA.

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je se svými 1,8 miliony členů, poskytovatelů a dobrovolníků největší organizace na ochranu zvířat a jejich práv na světě.

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) je se svými 1,8 miliony členů, poskytovatelů a dobrovolníků největší organizace na ochranu zvířat a jejich práv na světě.

Organizace "Lidé za etické zacházení se zvířaty" (PETA - People for the Ethical Treatment of Animals, je se svými 1,8 miliony členů, poskytovatelů a dobrovolníků největší organizace na ochranu zvířat a jejich práv na světě) oznámila, že jako odměnu 1 milión dolarů dostane ta skupina vědců nebo ta společnost, která do 30. června 2012 zpracuje metodu výroby kuřecího masa ve zkumavce a začne jej prodávat alespoň v deseti státech USA.

Hlavní podmínky jsou následující: za prvé, vytvořit produkt, který se chutí ani strukturou nebude lišit od přírodního kuřecího masa ani pro vegetariány, ani pro běžné spotřebitele. Za druhé, organizovat výrobu, zásobování masem minimálně v deseti amerických státech v dostatečném množství a za přijatelné ceny.

Úplné podmínky, za kterých bude organizace souhlasit se spoluprací s vědeckými skupinami, si můžete přečíst v tomto PDF-dokumentu. (Předpokládá se, že na jejich stoprocentní splnění nepadne ani jeden, ale ani dva milióny dolarů). Prezidentka PETA Ingrid Newkirková (Ingrid Newkirk) zdůrazňuje, že sojové maso a jiná "chemie" v dané situaci není východiskem.

Vždyť účastníky i vítěze bude určovat porota, složená z deseti členů organizace, každý ohodnotí produkt, připravený podle speciálního receptu, na desetibodové stupnici. Přičemž vítěz nesmí získat méně než 80 bodů.

A co PETA navrhuje? Podle organizátora konkurzu se pro splnění tohoto zadání budou pravděpodobně hodit kmenové buňky zvířat, které mohou být vypěstovány ve speciálním živném roztoku.

A proč právě milión dolarů? Podle výpočtů PETA právě tolik slepic je zabito každou hodinu pouze ve Spojených státech. Za jeden rok je v Novém Světě pro potřeby potravinářského průmyslu spotřebováno celkem asi 40 miliard ryb, prasat, slepic, krav a jiných zvířat, stěžují si autoři tiskové zprávy PETA.

"Milión dolarů jsou velké peníze, - říká Newkirková, - Ale je to naprosto zanedbatelná částka ve srovnání s milióny zachráněných životů".

Proč takový konkurz zorganizovala PETA, která propaguje vegetariánství? Důvod je jediný - omezení násilí, páchané na zvířatech. Podle Ingrid, v ústředí PETA dlouho probíhala diskuse na téma, má-li cenu vyhlašovat podobné soutěže. A přestože někteří spolupracovníci odmítají jíst dokonce i takovéto maso a na důkaz protestu dokonce opustí řady organizace, Newkirková je připravena tuto cenu zaplatit.

Mnozí si myslí, že vegetariánství je svým způsobem zdraví užitečné, ale zdaleka ne všichni jsou připraveni se dobrovolně vzdát masitých jídel. PETA je znepokojena stále se zvyšujícím počtem obyvatel na Zemi, kteří dokonce nechtějí ani přemýšlet o rostlinné stravě. Ale masné výrobky, především ty tučné, jsou už nějakou dobu dávány do přímé souvislosti s různými nemocemi: obezitou, cukrovkou, srdečními a cévními problémy, a dokonce i s některými druhy rakoviny. A to nemluvíme o parazitech a nejrůznějších příměsích (od antibiotik až po barviva), které se občas také dostávají do lidského organismu s masem zvířat.

Kromě toho, výroba masa in vitro by měla pozitivní vliv na přírodní prostředí. PETA se odvolává na celou řadu vědců a tvrdí, že chov zvířat pro spotřebu člověka vytváří podstatně více skleníkových plynů, než všechny automobily, nákladní auta a letadla dohromady. Navíc farmářství významně napomáhá degradaci půdy a znečištění vod.

Je zajímavé, že návrh z PETA postoupil vědeckému společenství poté, co se v Norsku od 9. do 11. dubna konalo mezinárodní sympozium na téma "Výroba masa ve zkumavce" (The First In Vitro Meat Symposium).

zdroj: http://www.nytimes.com/2008/0...

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty,

« Cestování časem Model černé díry »