Nejhlubší laboratoř na světě

Teorie temné hmoty je obecně přijata za správnou. K výzkumu temné hmoty by mohlo přispět budování nejhlubší laboratoře světa. Kde se tato laboratoř nachází a jaké objevy by sebou mohla přinést?

LUX - Large Underground Xenon detector experiment, nejhlubší experiment týkající se výzkumu temné hmoty v Black Hill v Severní Dakotě

LUX - Large Underground Xenon detector experiment, nejhlubší experiment týkající se výzkumu temné hmoty v Black Hill v Severní Dakotě

Daleko pod Black Hill v Severní Dakotě se buduje nejhlubší laboratoř pod povrchem na světě - Sanford Underground Laboratory. Pro představu je tato hloubka podobná asi šestinásobku budovy Empire State Building. Toto místo je jedinečně vhodné k vědeckému hledání tajemných částic, známé jako temná hmota. Vědci, politici i úředníci se shromáždili v hloubce 4850 stop pod povrchem zlatého dolu, jehož místo bylo místem fyzikálního výzkumu, který dokonce vyhrál Nobelovu cenu.

Umístění je také ideální pro různé výzkumy, neboť je chráněné před kosmickými paprsky, které by mohly negativně zasáhnout do prokázání přítomnosti temné hmoty, o které se domnívá, že tvoří téměř čtvrtinu vesmírné masy. Nejhlubší výzkum dolu "se ponoří" do hloubky 8000 stop pod povrchem. Ostatní geologické a hydrologické výzkumy se již odehrávají v hloubce okolo 4850 stop a výzkumníci také doufají v postavení dvou hlubších laboratoří, jejichž financování se stále očekává. Předtím než se laboratoře postaví, musí se stabilizovat tunely a zařídit nová infrastruktura. První experiment týkající se výzkumu temné hmoty (LUX - Large Underground Xenon detector experiment) je plánem k odhalení slabých interaktivních částic, které by mohly vědcům poskytnout lepší pohled "na Big Bang explozi", o které se domnívá, že stvořila vesmír.

Tom Shutt z Univerzity v Clevelandu (Case Western Reserve University) ve spolupráci s Univerzitou Brown (Brown University) a dalším tuctem spolupracovníků budou pracovat na hledání temné hmoty, která nevysílá prokazatelné světlo ani radiaci. Vědci ale říkají, že její přítomnost může být odvozená z gravitačních jevů na pozorovatelné hmotě.

Fyzici k tomuto tématu dodávají, že bez temné hmoty, by nikdy nedošlo ke zformování galaxie a říkají, že studium o temné hmotě by mohlo být nápomocné objevu, zda se vesmír rozpíná nebo stahuje.

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Mimozemský život Virtuální osoba »