Nejstarší umělecké dílo Ameriky

Američtí antropologové teď zkoumají kostní rytinu starou okolo 13 000 let a podotýkají, že americký nejstarší umělec a tak tedy její tvůrce mohl být lovec z doby ledové a žít v nynější oblasti Floridy.

Mamut je vyhynulý rod z čeledi slonovitých a řádu chobotnatců. Mamuti tedy byli podobní dnešním slonům. Mamuti měli dlouhé zahnuté kly a severské druhy dlouhé chlupy. V době ledové obývali severní oblasti Evropy, Severní Ameriky a severní Asii.

Mamut je vyhynulý rod z čeledi slonovitých a řádu chobotnatců. Mamuti tedy byli podobní dnešním slonům. Mamuti měli dlouhé zahnuté kly a severské druhy dlouhé chlupy. V době ledové obývali severní oblasti Evropy, Severní Ameriky a severní Asii.

Nálezy a objevy z pradávných dob jsou vždy vzrušující a pro antropology a archeology patří snad mezi nejcennější poklady. Američtí antropologové teď zkoumají kostní rytinu starou okolo 13 000 let a podotýkají, že americký nejstarší umělec a tak tedy její tvůrce mohl být lovec z doby ledové a žít v nynější oblasti Floridy. Kost, která zobrazuje jdoucího mamuta, byla totiž nalezena poblíž území Vero Beach na Floridě. Vědci určili, že tento 38 centimetrů dlouhý zlomek kosti patřil pravděpodobně jednomu z těchto tří zvířat: mamutovi, mastodonovi a obrovskému lenochodovi, kteří vymřeli na konci minulé doby ledové, tedy před 12 000 až 10 000 lety.

Bývalá vysloužilá profesorka univerzity Florida (University of Florida), Barbara Purdy, podotýká, že nynější tolik exkluzivní a navštěvovaná oblast byla kdysi domovem pro obrovskou zvěř i skupiny kočovníků. Barbara Purdy si dlouhou dobu myslela, že tento objev není nic jiného, než padělek. Později ale, po mnoha testech, kterými rytina prošla, byla i ona přesvědčena o její hodnověrnosti. Tyto testy a výzkumy prokázaly, že se nejedná o práci, která by nemohla být provedena v nám blízké době, ba naopak.

Nálezce této rytiny James Kennedy si onoho "obrázku" na kosti všiml teprve nedávno, poté co tuto kost oprášil. "Když jsem se dozvěděl, že na západní polokouli není nic podobné mému nálezu, moje srdce se téměř zastavilo", říká Kennedy.

Purdy k jeho nálezu dodává, že by mohl být počátkem toho, co by mohlo být nalezeno v budoucnu. John Gifford, podvodní archeolog na Univerzitě Miami (University of Miami), který studoval obyvatelstvo doby ledové na Floridě, se ale nad tímto nálezem pozastavuje a podotýká, že je ohledně tohoto objevu velice skeptický. Říká také ale, že se ale jeho výzkumu nezúčastnil, a tak se k tématu blíže vyjadřovat ani nemůže.

Nálezce tohoto "pokladu z doby ledové" James Kennedy není zatím rozhodnut, zda tento více než cenný objev věnuje muzeu nebo ho prodá. Barbara Purdy však doufá, že rytina poputuje do muzea a dále komentuje, že takové objevy patří vždy celému světu.

Tagy

kost umělec

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Vynálezy,

« Stárnutí Mamuti »