Němci vypustili do vody i do vzduchu roboty

Německá společnost Festo sestrojila dva typy robotů-medúz, které jsou schopny samostatně plavat ve vodě, ale také ve vzduchu. Přístroje vypadají jako „čisté“ art-projekty, přesto inženýři ujišťují, že v nich použité technologie se budou v průmyslu hodit.

"Stáda" poměrně jednoduchých robotů jsou schopna řešit docela složité úkoly v porovnání s jediným takovým aparátem. To je hlavní myšlenka projektu "medúza".

Německá společnost Festo sestrojila dva typy robotů-medúz, které jsou schopny samostatně plavat ve vodě, ale také ve vzduchu. Přístroje vypadají jako "čisté" art-projekty, přesto inženýři ujišťují, že v nich použité technologie se budou v průmyslu hodit. Novinky, pojmenované AquaJelly a AirJelly, debutovaly na Průmyslovém veletrhu v Hannoveru (Hannover Messe), který se konal 21. - 25. dubna.

Podvodní "medúza" se neutopí díky hermetickému tělu, ve kterém se ukrývá elektronika, a vzdušná "medúza" díky kruhovému tvaru s héliem. Přesto zájmu se netěší tyto součástky, ale ohebná "chapadla", která fungují pomocí elektrického pohonu a vykonávají velmi elegantní pohyby, maximálně přesně napodobující přirozené pohyby. A AquaJelly a AirJelly mají osm takovýcj chapadel.

AquaJelly jsou vybaveny speciálními majáčky s pohonem, který umožňuje medúzám-robotům měnit polohu těžiště. To jim umožňuje ve vodě se otáčet.

A celkově, AquaJelly jsou daleko komplikovanější, než jejich vzdušné "sestry". Takže jsou obdařeny jakousi minimální "inteligencí", která rozhoduje, co dělat v následujícím okamžiku s přesností na několik milimetrů, v případě "vyhladovění" jsou schopny najít dobíjecí stanici (pod vodní hladinou) a připojit se k ní, rovněž dokáží komunikovat se svými "příbuznými", například když jim předávají informaci, že dobíjecí stanice je obsazena.

Létající nebo plavající roboti od Festa dostávají potravu ze zabudovaných lithiových akumulátorů

Létající nebo plavající roboti od Festa dostávají potravu ze zabudovaných lithiových akumulátorů

AquaJelly jsou vybaveny dvěma kanály spojení: na povrchu vodní plochy pracuje digitální radio s malým výkonem ZigBee, pod vodou - optické spojení - každá medúza má 11 IK-LED diod a soubor foto čidel.

AquaJelly odhalují přítomnost svých kolegů na vzdálenost do 80 centimetrů (pomocí infračerveného záření) a obsahují program pro odvrácení srážky.

Specialisté Festa tvrdí, že podobné autonomní "roje" robotů mohou kolektivně řešit složité úkoly, a "medúzy" je zajímají spíše ne jako příklad bionického pohonu, ale jako polygon pro prověrku technologie "kolektivního rozumu".

AirJelly je sestrojen jednodušeji - tato "medúza" je řízena od pultu. Zato jde o první vzdušnou kouli na světě, která má peristaltický pohon, oznamuje společnost. Změna směru pohybu je zde také zajištěna pomocí přemísťování těžiště. Na této i na této stránce se můžete podívat na klipy, které ukazují "medúzy" v akci.

Je třeba zdůraznit, že oba modely "medúz" byly vytvořeny v rámci dlouholetého projektu Bionic Learning Network, jehož heslem je - "Učit se od přírody". Dříve tento projekt vytvořil docela zajímavé práce, také ve dvou variacích - podvodní a vzdušnou. A myšlenku, která se svým záměrem blíží k AquaJelly a AirJelly, připomeňme skutečně sestrojeným stádem hladových vzducholodí, které na lidech loudí potravu.

zdroj: http://gizmodo.com/383281/aqu...

Související články

Články z rubriky Technologie,

« Černé díry Vzácný plyn »