Pavoučí sítě loví kořist pomocí světla

Nový výzkum pavučin australských křižáků by měl pravděpodobně ukončit spory, týkající se zmíněných hedvábných "okras", kterými hmyz zdobí své sítě. Neobvyklé bělavé vložky vždy udivovaly ty, kdo pozoroval podobná "umělecká díla" v divoké přírodě.

Vědci už dlouho vedou spor nad záhadou hedvábných vložek, nazvaných stabilimenty (stabilimenta), které pavouci vplétají do svých pavučin

Vědci už dlouho vedou spor nad záhadou hedvábných vložek, nazvaných stabilimenty (stabilimenta), které pavouci vplétají do svých pavučin

Nový výzkum pavučin australských křižáků by měl pravděpodobně ukončit spory, týkající se zmíněných hedvábných "okras", kterými hmyz zdobí své sítě.

Neobvyklé bělavé vložky vždy udivovaly ty, kdo pozoroval podobná " umělecká díla" v divoké přírodě. Vědci ztráceli při dohadování, proč je pavouci používají.

Donedávna existovalo několik názorů na tento problém: stabilimenty odvádějí pozornost hmyzu, kteří loví pavouky, přitahují velké živočichy (a tím chrání pavučinu před potrháním) a konečně také vábí potencionální oběti pavoukovců.

"Abychom si vyjasnili, jakou výhodu získávají členovci zdobením sítě, rozhodli jsme se uskutečnit jednoduchý experiment přímo v zahradě naší univerzity", - říká jeden z badatelů Dieter Hochuli z univerzity v Sydney (University of Sydney).

Biologové pod vedením Hochuli vycházeli při pokusu z předpokladu, že stabilimenty do pavoučí sítě oběti lákají. Podstata je v tom, že hedvábné vložky odrážejí ultrafialové záření, ale také modrou a zelenou barvu, které tvoří denní světlo, a tímto způsobem jakoby mimikrují okvětní lístky.

V důsledku si hmyz myslí, že letí ke květu, ale místo toho padá do spárů pavouka - křižáka queenslandského Argiope keyserlingi (právě tento druh entomologové zkoumali).

Vzory u pavouků tohoto druhu mohou být různé: křížky, linie, spirály, bulky, disky, kuličky. Přičemž

Vzory u pavouků tohoto druhu mohou být různé: křížky, linie, spirály, bulky, disky, kuličky. Přičemž "obrázek" se může měnit pavučinu od pavučiny.

Aby vědci svou hypotézu dokázali, použili plátky plastu, které "uřezávaly" ultrafialové a modré záření. Pak porovnali, kolik obětí se v průběhu dne chytlo do obyčejné a kolik do "filtrované" sítě.

Ukázalo se, že mouchy domácí a masařky, včely medonosné, sršni (čeleď Vespidae) se do sítí s ozdobami chytaly podstatně častěji, než do "obyčejných". Zároveň, útočníků podobných vosám promykovitým v nich bylo méně.

Co se týče "filtrovaných" pavoučích sítí, pak do nich podstatně méně padali masařky, včely medonosné nebo sršni. Všechen tento hmyz je schopen vidět ultrafialové a modré složky světla. A na počtu lapených do pavučin komárů, kteří tuto schopnost nemají, se změna odrazu nijak neprojevila.

Ve svém článku, publikovaném v Biological Journal of the Linnean Society, vědci zformulovali závěr, že "ozdoby" jsou svého druhu světelná lákadla pro jiné druhy hmyzu. "Vypadá to, že pavouci využívají citlivosti svých obětí na ultrafialové záření", - uzavírá Hochuli. V nejbližší budoucnosti entomologové plánují objasnit také význam různých druhů kreseb.

zdroj: http://news.nationalgeographi...

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy,

« Datlovník Spojka v bakteriích »