Pohlaví dítěte určuje dieta matky před početím

Vědci z Exterovy univerzity (University of Exeter) dokázali, že kalorie mají vliv nejen na budoucí matku, ale také na pohlaví jejího plodu.

kalorie mají vliv na pohlaví plodu dítěte

kalorie mají vliv na pohlaví plodu dítěte

Skupina britských vědců z Exterovy univerzity (University of Exeter) sledovala 740 zdravých, dosud nerodících britek (bez nadváhy, to by podstatně zkomplikovalo analýzu získaných údajů). Ženy, které byly registrovány na odpovídajících klinikách, byly požádány o odpovědi na otázky, týkající se jejich několikatýdenní diety, dodržovanou před početím.

Maminky nosily jeden plod a v okamžiku vyplňování dotazníků neznaly pohlaví děťátka. Nejdříve biologové předpokládali, že vše určuje množství kalorií, které žena do početí spotřebovávala.

Během důkladného zkoumání denní dávky potravin každé matky došli k závěru, že gravidní ženy lze rozdělit do tří skupin a v té, která jedla nejvíce, se v 56% případů rodili chlapečci. V té třetině, která se stravovala spoře, k tomu došlo pouze v 45% případů. A co se týká rozdílu, ten se ukázal naprosto zanedbatelný, pouhých 180 kalorií na den. To představuje jeden banán navíc.

Ve svém článku, publikovaném v časopise Proceedings of the Royal Society B a volně dostupném veřejnosti, autoři uvádějí, že právě spotřeba kalorií je určujícím faktorem. Podle nich, vliv nemá ani kouření, ani spotřeba kofeinu, ani koeficient hmotnosti, uvádí prohlášení univerzity pro tisk.

Je zajímavé, že vědci později zjistili, že mezi těmi maminkami, které jedly kaši prakticky každé ráno, bylo 56% těch, co donosily chlapečky. Těm, které na tuto otázku odpovídaly "zřídka nebo nikdy", se rodila většinou děvčátka (v 57% případů).

V čem je tedy podstata? Biologové předpokládají, že určitý vliv má úroveň glukózy v krvi. Během laboratorních zkoušek jinými vědci bylo zjištěno, že embrya chlapců lépe prospívají v prostředí se zvýšeným obsahem této látky. Je možné, že něco podobného probíhá i v děloze matky.

Vedoucí výzkumnice Fiona Mathewsová (Fiona Mathews) dokonce předpokládá, že západní kultura, která propaguje experimentální hubnutí, může změnit vzájemný poměr mezi ženským a mužským pohlavím u novorozenců.

Závěry vědců odpovídají zákonům biologie v živočišné říši. Je známo, že v její populaci se mužští jedinci rodí častěji v období, kdy zdrojů obživy (včetně potravy) je dostatečné množství.

Takže, teorie je to celkem zajímavá, přesto ne všichni mají tendenci s ní souhlasit. Paul Haggarty, expert na stravování a reprodukci z britského Rowettova výzkumného institutu (Rowett Research Institute), který sledoval jeden a půl tisíce skotských maminek, nezaznamenal podobný vztah mezi dietou a pohlavím dítěte.

Tvrdí, že bylo nutné sledovat nejen potraviny, které budoucí maminky jedly, ale i užívané potravinové doplňky.

zdroj: http://www.nature.com/news/20...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Vířníci Energie mozku »