Povolení dolování signalizuje politický krok vpřed

Rozchod s politikou Bushovy administrace znamenalo, že agentura na ochranu životního prostředí (Enviromental Protection Agency - EPA) upozorňuje na přehlížení důsledků horské těžby uhlí, má zkrátka strach o tamní přírodu.

Povolení opravňují důlní společnosti, které

Povolení opravňují důlní společnosti, které "palí" vrcholky hor, k složení odpadu do potoků a mokřin a právě proti tomu se EPA staví.

Rozchod s politikou Bushovy administrace znamenalo, že agentura na ochranu životního prostředí (Enviromental Protection Agency - EPA) upozorňuje na přehlížení důsledků horské těžby uhlí, má zkrátka strach o tamní přírodu. Lisa Jacksonová, správkyně EPA, nařídila osazenstvu agentury posoudit do úterý příštího týdne 200 žádostí o úpravu nebo výstavbu povrchových uhelných dolů. Mnoho případů horské těžby již dlouho dobu čeká na vyřízení před federální vládou. EPA se snaží proti těmto úpravám nebo povolením těžby v horských oblastech zabránit.

Jedna ze záležitostí na které se agentura zaměřila, je kritika dvou povolení navržené na souhlas armádního sboru inženýrů. Ve třetím dopise EPA doporučila těmto sborům zamítnout další povolení.

Došlé dopisy byly poslány do kanceláře v Hautingtnu. Dopisy obsahující povolení o těžbě jsou vyhledávány třeba dceřinými společnostmi Richmondu, Va.-based Massey Energy Co. a St. Louis-based Patriot Coal Co. Pro Západní Virginii a Lexington, Ky.-based Rhino Resources pro důl ve východním Kentucky.

Povolení opravňují důlní společnosti, které "palí" vrcholky hor, k složení odpadu do potoků a mokřin a právě proti tomu se EPA staví.

Jak řekla ve sdělení Jacksonová "odrážet značnou starost EPA s ohledem na ekologický vliv by si tyto projekty dobíraly křehké potoky a lokality. Enviromentalisté oceňovali rozhodnutí jako obrovskou změnu v politice. EPA měla vždy moc vetovat povolení vdané sborem inženýrů, ale za Bushovy administrace tuto moc používala opravdu vzácně.

Minulý měsíc se tři soudci odvolávají proti panelu v Richmondu, Va., převrátil se předpis nižšího soudu, který by měl žádat sbor, aby řídil více rozsáhlých přehledů. EPA se prý bude za každou cenu snažit o zpomalení nebo neschválení projektů na těžbu. No uvidíme jak tento velký boj dopadne, zvítězí čistota vody nebo moc a peníze?

zdroj: http://news.yahoo.com/nphotos...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Společnost, lidé,

« Korály 4000 let Mravence »