Pravěký živorodý organismus

V Austrálii byla objevena zkamenělá ryba, která může být pramatkou na Zemi. Novému druhu ryby je přibližně 380 miliónů let a to znamená, že rození živých mláďat se objevilo o 200 miliónů let dříve, než si paleontologové mysleli.

Zbytky uchovaly stopy plodu, který byl s matkou spojen pupeční šňůrou. Velikost zárodku představuje přibližně 25% velikosti dospělého jedince

Zbytky uchovaly stopy plodu, který byl s matkou spojen pupeční šňůrou. Velikost zárodku představuje přibližně 25% velikosti dospělého jedince

V Austrálii byla objevena zkamenělá ryba, která může být pramatkou na Zemi. Zpráva o nálezu byla publikována v časopise Nature. Novému druhu ryby je přibližně 380 miliónů let a to znamená, že rození živých mláďat se objevilo o 200 miliónů let dříve, než si paleontologové mysleli.

Ještě nedávno si vědci mysleli, že v době, do které nález spadá, nejvyšším úspěchem živých organizmů bylo kladení vajec: nejstarším svědectvím živorodých živočichů byli plazi z období druhohor (od 250 do 65 miliónů let před našim letopočtem).

Vykopané ostatky se zachovaly ve velmi dobrém stavu a vědci klasifikovali nález jako rybu z čeledi pancířnatých (Placodermi). Představitelé této čeledi mořských obyvatel jsou považováni za nejstarší čelistnatce - obratlovce, kteří v oceánu dominovali v období od 420 do 360 miliónů let před našim letopočtem. Doktor John Lane z australského muzea Viktoria (Museum Victoria) uvádí, že pravěcí pancířnatí měli velmi rozvinutý reprodukční systém, skoro jako současní žraloci. Nejstarší exemplář s nitroděložním vývojem je dlouhý celkem 25 centimetrů. Objevili jej v oblasti Gogo v Západní Austrálii.

Nový druh byl pojmenován Materpiscis attenboroughi na počest věhlasného přírodovědce a televizního zpravodaje BBC sira Davida Attenborougha (Sir David Attenborough) - jeho pozoruhodné vzdělávací filmy vysílala i ruská televize. Právě sir David byl první, který začal s vykopávkami v oblasti Gogo už v sedmdesátých letech.

zdroj: http://museumvictoria.com.au/...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví, Vynálezy,

« Stonehenge Bezhlavá pyramida »