Radiočip přijímá signál 100 krát rychleji než Wi-Fi

Čipový systém (SoC), sestrojený profesorem Jri Lee z Národní univerzity v Taiwanu (National Taiwan University), má desetkrát menší rozměry a cenu, než ty systémy, které jsou v současnosti k dispozici, ale při tom je schopen zajistit rychlost bezdrátového přenosu dat o dva řády vyšší, než čipy Wi-Fi.

Čip má v sobě zabudovaný systém, který přijímá i anténní síť

Čip má v sobě zabudovaný systém, který přijímá i anténní síť

Čipový systém (SoC), sestrojený profesorem Jri Lee z Národní univerzity v Taiwanu (National Taiwan University), má desetkrát menší rozměry a cenu, než ty systémy, které jsou v současnosti k dispozici, ale při tom je schopen zajistit rychlost bezdrátového přenosu dat o dva řády vyšší, než čipy Wi-Fi, a 350 krát vyšší než stávající mobilní síť 3.5G.

Přístroj, vybavený tímto čipem, je schopen stáhnout 4-gigabytový videofilm za 10 sekund, když stejný úkon prostřednictvím ADSL trvá hodinu a půl, spojení Wi-Fi necelé dvě hodiny a Bluetooth - celé 4,5 hodiny.

Podle prof. Lee může být nový čip použit k okamžitému připojení přenosné techniky v libovolném místě domu, k televizi, stereosystému, videorekordéru a k podobné aparatuře. Na letištích a na nádraží takový čip může uložit celý film do mobilního telefonu za několik sekund, nebo okamžitě přeposlat tisíce fotografií z digitální kamery na počítač.

Projektanti odhadují, že při sériové výrobě může být cena čipu SoC nižší než jeden dolar za kus.

zdroj: http://www.physorg.com/news14...

Související články

Články z rubriky Technologie,

« Mykodiesel Batohy pro buňky »