Rekordní polymer pro umělé svaly

Vědečtí technici, biologové a lékaři různých zemí světa hledají způsob vytvoření umělého svalstva pro roboty a protézy. Jedním z perspektivních materiálů této třídy jsou elektroaktivní polymery (electroactive polymer - EAP).

jeden z robotů, jehož umělé svaly jsou vyrobeny z EAP

jeden z robotů, jehož umělé svaly jsou vyrobeny z EAP

Vědci z univerzity v Severní Karolíně (North Carolina State University) Richard Spontak (Richard J. Spontak), Tushar Ghosh (Tushar K. Ghosh) a Ravi Shankar vynalezli nový materiál pro umělé svalstvo.

"Náš materiál je dielektrický polymer (jeden z tipů EAP), je originální směsí polymeru, který sám sebe organizuje (na molekulární úrovni - bloxoplymer) a oligomeru", - říká Spontak. Hlavní výhodou takového "koktejlu" je: nízká cena, lehkost a vysoká odolnost materiálu.

Ve svém článku, který vyšel v časopise Advanced Materials, (jeho stručný obsah najdete v tiskové zprávě univerzity Severní Karolíny), vědci vysvětlují, že jejich materiály se vyznačují velkou roztažností (více než 200%) při použití jen velmi nepatrného elektrického pole (méně než 40 voltů na mikrometr). Od předchozích materiálů se dala očekávat pouze 50% roztažnost za použití elektrického pole nad 50 V/mikrometr.

Ale to není všechno. "Nový materiál má vynikající elektromechanické vlastnosti, efektivita přeměny energie elektrického pole na mechanickou práci přesahuje 90% (zatím je to maximum, čeho v této oblasti bylo dosaženo) a přitom neztrácí své vlastnosti ani po mnoha cyklech činnosti", - říká Ghosh.

Takové materiály mohou být využity při výrobě malých létajících a lezoucích mechanismů, "reagujících" tkání, řízených katetrů, různých mikročerpadel a jiných biologicko-lékařských zařízení, dalších vzorků techniky.

zdroj: http://www.physorg.com/news10...

Související články

Články z rubriky Technologie, Vynálezy,

« Foťák o 1.4 Gpx Windspire »