Sexuální dobrodružství bludného nervu

Jak si vysvětlit skutečnost, že někteří lidé, kteří jsou ochrnutí od pasu dolů, jsou schopni prožívat orgasmus? A jak vysvětlit "orgastickou auru", která předchází epileptickému záchvatu?

ochrnutí lidé prožívají orgasmus

ochrnutí lidé prožívají orgasmus

Jak si vysvětlit skutečnost, že někteří lidé, kteří jsou ochrnutí od pasu dolů, jsou schopni prožívat orgasmus? A jak vysvětlit «orgastickou auru», která předchází epileptickému záchvatu? A případy, kdy k největší koncentraci vjemů orgasmu dochází u ... amputovaných údů? Na tyto otázky ani sexuologové, ani neurobiologové zatím neznají odpověď.

Vypadá to ale, že se v současnosti konečně záležitost posunula z mrtvého bodu: aby byly vyjasněny záhady týkající se klimakteria, vědci nahlédli dovnitř nervového systému a zjistili, že tam probíhá něco nečekaně zajímavého. Ukazuje se, že základní úlohu ve formování sexuálního potěšení netvoří vnější pohlavní orgány, ale centrální nervový systém.

Zkoumat sexualitu lidí je docela těžké, stěžují si vědci. Proto k největším objevům v této sféře došlo zcela náhodou. Například, dnes už obecně známá Viagra byla původně testovaná jako léčebný preparát na vysoký krevní tlak a nemoci srdce. A nebo, před dvaceti lety se nečekaně vyjasnilo, že nemocní s postižením míchy jsou schopni prožívat sexuální rozkoš. A vědci okamžitě zahájili výzkum.

V období od roku 2001 do roku 2006 bylo testováno 45 mužů a 68 žen s různým poškozením míchy. Schopnost prožívat orgasmus prokázalo kolem 50 % testovaných mužů a 44 % žen. Vědci zjistili, že přenos nervových impulsů neprobíhá přímo od věnějších pohlavních orgánů k mozku, ale po alternativních trasách - přes komunikační systém bludného nervu.

Pokusy na laboratorních myších tento předpoklad potvrdily: zvířátka s nepoškozeným bludným nervem, ale s odstraněnými genitálními nervy, reagovala na vaginální stimulaci naprosto obvyklým způsobem, ale při odstranění bludného nervu všechny sexuální vjemy vymizely. Stejně tak, všechny testované ženy s poškozenou páteří se přiznaly, že dotyk stimulátoru cítily.

Tak vědci zjistili, že se při orgasmu aktivizuje činnost jedněch, a vypíná se činnost druhých, částí mozku. Navíc, právě jejich poškození může odpovídat za antisociální a impulsivní sklony v chování některých jedinců, včetně hypersexuality.

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« síťový implantát Mořští ježci »