Sloni naučili se vyhýbat minám

Biolog Michael Chase, který po dobu 7 let provádí pozorování zvířat, tvrdí, že objevil zjevnou schopnost slonů vyhýbat se nášlapným minám. Vědec tvrdí, že zvíře je roztrháno minou výjímečně a jen v těch případech, když se zachraňuje před pronásledováním člověka.

Sloni bez hranic

Sloni bez hranic

Mezinárodní organizace "Sloni bez hranic" (Elephants Without Borders) už dlouho a úspěšně zkoumá chování slonů. K tomu používá všechny dostupné moderní prostředky: sledování satelitem, prostřednictvím GPS, pomocí obojků, které mají sloni upevněné kolem krku, a pozorováním ze Země.

Chase sledoval chování slonů v Angole, která je zničená občanskou válkou, kam se po skončení ozbrojeného konfliktu v roce 2002 ze Zambie a Namíbie začali vracet zvířata. V té době začal v Angole, od roku 2003, probíhat velmi komplikovaný proces vyhledávání a zneškodňování min, a pro slony se vytvořily bezpečné koridory.

Michael Chase je také spolupracovníkem organizace Conservation International a tvrdí, že zpočátku byli sloni trhavinami zabíjeni, ale v poslední době k tomu nedochází. Zvířata se začala na nebezpečném území orientovat dokonce lépe, než lidé.

"Možná, že sloni jsou chopni cítit pach min, předpokládá Jan White z Jihoafrického Krugerova národního parku (Kruger National Park). Nesmíme také zapomínat, že sloni jsou zvířata, která putují ve skupinách. Třeba se učí vyhýbat se místům, na kterých mohou vidět, jak vybuchují jiní sloni".

Sloni ne náhoudou obcházejí zaminované území - naučili se orientovat na nebezpečné půdě.

zdroj: http://news.nationalgeographi...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Hvězdy - tiramisu Británie »