Starověcí Egypťané si vážili oslů

Pro specialisty, kteří se zabývají historií zdomácnělých zvířat ve starověku, má nález pohřebiště oslů v Abydosu zvláštní význam. Jde o nejmladší známé zdokumentované svědectví využití oslů jako soumarů.

Kostry oslů, objeveny ve starověkém pohřebišti

Kostry oslů, objeveny ve starověkém pohřebišti

Skupina amerických archeologů a paleozoologů zveřejnila zajímavé údaje o uctívání oslů v období předdynastického Egypta. V článku, publikovaném v časopise Proceedings of the National Academy of Sciences, je popsán způsob pohřbení deseti oslů domácích, jejich ostatky byly nalezeny v roce 2002 v Abydosu (480 kilometrů na jih od Káhiry), pocházející z doby asi třemi tisíci lety před našim letopočtem. Řadu závěrů vědců uvádí i deník The New York Times.

Osli byli pohřbeni v místech ceremoniální nekropole, kde podle tradičních představ byli pohřbívání dvořané. Proto Mathieu Adams, učitel historie a umění Starověkého Egypta Institutu krásného umění Univerzity v New Yorku a jeden z účastníků expedice, která pohřebiště objevila, může vyvodit závěr o jasně vysokém statutu těchto soumarů v Egyptě. Do nálezu v roce 2002 neměli egyptologové štěstí na nálezy ceremoniálních pohřebišť oslů. Zpravidla byli v nekropolích pohřbíváni mumifikovaní ptáci, krokodýli, kočky a jiná zvířata, spojená s kultem jednoho z egyptských božstev nebo s uctíváním faraona.

Osli z abydoského pohřebiště byli naprosto zdraví jedinci, ale jejich kosti, klouby a chrupavky svědčí o tom, že to byla zvířata určená k práci, která musela vydržet po celou řadu let značnou zátěž.

Pro specialisty, kteří se zabývají historií zdomácnělých zvířat ve starověku, má nález pohřebiště oslů v Abydosu zvláštní význam. Za prvé, jde o nejmladší známé zdokumentované svědectví využití oslů jako soumarů. Za druhé, abydošští osli morfologicky se nelišící od divokých oslů: jsou větší než současní domácí osli, mají delší končetiny. A navíc, tradiční představa o tom, že zdomácnění automaticky způsobuje zmenšení rozměrů jedince ve srovnání s jejím divokým předkem, není správná.

Vědci předpokládají, že když soumaři přestali být v Egyptě zvláštností, ztratili svůj vysoký status, o čemž bylo nalezeno svědectví v abydosském pohřebišti.

zdroj: http://www.nytimes.com/2008/0...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé,

« Recept na štěstí Řeč neandrtálců »