U krys byl pozorován altruismus

Vědci zjistili, že krysy jsou schopné pomáhat i naprosto neznámým krysám, dokonce i když jim ony samotné dříve nepomohly. To se liší od obecné spolupráce, při které akt pomoci jednoho individua nesouvisí s tím, zda mu již dříve osoba, které je pomoc poskytnuta, pomohla nebo v budoucnosti pomůže.

O účasti jedné známé krysy na tomto pokusu nemůžeme nic říci

O účasti jedné známé krysy na tomto pokusu nemůžeme nic říci

I dříve vědci pozorovali u zvířat případy vzájemné pomoci, které byly založeny na principu «Ty jsi pomohl mně – já pomůžu tobě», takže je vědci zařadili do kategorie «přímé pomoci».

To se liší od obecné spolupráce, při které akt pomoci jednoho individua nesouvisí s tím, zda mu již dříve osoba, které je pomoc poskytnuta, pomohla nebo v budoucnosti pomůže. Takový altruismus byl dříve pozorován zřejmě jen u lidí (také asi u antropoidních opic). Ale poprvé, jak nás informují Claudie Rutteová (Claudia Rutte) a Michael Taborsky (Michael Taborsky) z institutu zoologie univerzity v Bernu (Zoologisches Institut), je pozorován ne u lidí, ani u primátů, ale u krys.

Schéma zkušeností krys je jednoduché: rozdělená klec, jídlo a tlačítko pro jeho výdej... sousedovi (kryse)

Schéma zkušeností krys je jednoduché: rozdělená klec, jídlo a tlačítko pro jeho výdej... sousedovi (kryse)

Během prováděných pokusů mohly krysy své sousedy krmit tak, že stiskly specialní tlačítko. Testovaná zvířata byla rozdělena na dvě skupiny. První skupině byla potrava pravidelně vydávaná, ale druhé skupině bylo toto privilegium odepřeno.

Potom měly testované krysy umožnost samy vydávat potravu ostatním zvířatům. A zárověň jako jedinci, kteří budou obdarovávat jiné krysy, vystupovaly ne ty krysy, které již dříve hrály úlohu dárců.

Ukázalo se, že hlodavci, kterým byla dříve ze strany svých příbuzných pomoc poskytnuta, o více než 20 procent častěji pomáhaly získat potravu pro své nové partnery, i když je viděly poprvé. Ty krysy, které dříve nikdo neobdaroval, nebyly moc ochotné altruismus projevovat.

Jak předpokládají vědci, tento jednoduchý mechanismus může napomáhat evoluci spolupráce i u jiných živočichů mezi jedinci, kteří se neznají a nejsou nijak příbuzní. Je jasné, že taková pomoc napomáhá přežití druhu.

Podrobněji o novém pokusu se dozvíte z článku autorů tohoto experimentu v PLoS Biology.

O samotných experimentátorech nemůžeme bohužel říci mnoho dobrého, jen se podívejte do článku o tom jak levní mutanti-hlodavci pomohou zkoumat odpadovou DNA, jak ve jménu vědy týrají nešťastné hlodavce.

Mimochodem, nevynechejte nový film Ratatouille (studia Pixar) o kryse jménem Rémy, která žije v podzemí luxusní pařížské restaurace a každý den v kuchyni riskuje svůj život při získávání zbytků pokladů kulinářského umění, - určitě si na premiéru filmu zajděte do kina!

zdroj: http://www.sciencedaily.com/r...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Pruhovaní koně Želvy on-line »