Umělkyně vytvořila potícího se robota-kapku

Alexitimie (Alexitimia) je termín z psychologie, který označuje neschopnost člověka chápat, vyjadřovat a popisovat vlastní pocity, emoce a duševní stav vůbec. Postižení to chtějí vyjádřit slovy, ale nemohou ze sebe nic dostat a v tom okamžiku se začínají potit. Argentinská umělkyně Paula Gaetano Adi pojmenovala Alexitimií svého neobvyklého robota.

Umělkyně říká, že její robot poskytne
veřejnosti možnost na vlastní kůži si
vyzkoušet, jak se cítí ti, kteří trpí alexitimií

Umělkyně říká, že její robot poskytne veřejnosti možnost na vlastní kůži si vyzkoušet, jak se cítí ti, kteří trpí alexitimií

Stvoření připomíná obrovskou kapku (nebo hřib), která je na dotyk měkká, a která pouze vytváří dojem, že se potí, když se jí dotknete rukou nebo ji hladíte.

A i když to na první pohled vypadá, že na „Alexitimii“ není vlastně nic složitého, tak aby Paula mohla robota vytvořit, musela si na pomoc zavolat vědce a inženýry. Pomohli jí v „kapce“ rozmístit čidla, reagující na dotyk, a vyřešit přísun „potu“ - vody ze zásobníku, který je ukrytý v podstavci.

Zmíněná práce byla vyhlášená jako nejlepší na mezinárodní výstavě VIDA 9.0, a Gaetano Adi dostala hlavní cenu - 10 tisíc Eur. Až do 2. září je možné Alexitimii vidět a dotknout se jí na výstavě BIOS 04 ve španělské Seville.

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Medicína, zdraví,

« Kolumb prvnim? evoluce DNA »