V Egyptu objevena nejstarší lidská stopa

Egyptští archeologové našli to, co by podle nich mohlo být nejstarší lidskou stopou v historii v zemích západní pouště, prohlásil přednosta pro starověké památky v Arabských zemích.

Zahi Hawass, generální tajemník vrchního zastupitelství pro starověké památky, v Gize v Egyptě.

Zahi Hawass, generální tajemník vrchního zastupitelství pro starověké památky, v Gize v Egyptě.

Egyptští archeologové našli to, co by podle nich mohlo být nejstarší lidskou stopou v historii v zemích západní pouště, prohlásil v pondělí přednosta pro starověké památky v Arabských zemích.

"Mohla by být stará něco okolo dvou milionů let," říká Zahi Hawass, generální tajemník vrchního zastupitelství pro Egyptské starověké památky. "Mohla by být nejvýznamnějším nálezem v Egyptě," řekl Routers.

Archeologové nalezli stopu, vtisknutou do zkamenělého bláta, během průzkumu prehistorického staveniště v pouštní oáze v Sivě (Siwa oasis).

K určení stáří kytek, nalezených ve skále, používají vědci uhlíkové testy, říká Hawass.

Khaled Saad, ředitel zastupitelstva pro prehistorii, tvrdí, že podle stáří skály, na které byla stopa nalezena, se můžeme dostat do ještě staršího období, než proslulá 3 miliony let stará fosílie Lucy - což je část kostry lidoopa, nalezená v Etiopii v roce 1974.

Většina archeologických zájmů v Egyptě je nyní zaměřena na dobu faraonů. Dřívější lidské archeologické záznamy z Egypta byly datovány před 200 000 lety, tvrdí Saad.

zdroj: http://www.reuters.com/articl...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Vynálezy,

« Padlý Astronaut Žraločí prsty »