Vědecký kufr na Měsíci

Měsíc ještě není mrtvý, ale také nám neodhalil všechna svá tajemství. Součástí představ organizace NASA o vesmírném výzkumu je to, že se astronauti vrátí na Měsíc v roce 2020. Plánují testy nových technologií, určených misím s lidskou posádkou do vzdálenějších destinací, jako je například Mars.

Toto je pohled na Aristarchův a Hedrodotův kráter, získaný z oběžné dráhy během mise Apolla 15. Pohled je směrem na jih. Aristarchův kráter je téměř uprostřed snímku, zatopený Herodotův kráter je na pravé straně.

Toto je pohled na Aristarchův a Hedrodotův kráter, získaný z oběžné dráhy během mise Apolla 15. Pohled je směrem na jih. Aristarchův kráter je téměř uprostřed snímku, zatopený Herodotův kráter je na pravé straně.

V říjnu 1963 dva kartografové díky letecké mapy vzdušných sil (U.S. Air Force) a informačního centra zaznamenali na Měsíci zvláštní záři. Použili 24 palcový refraktorový teleskop v Lowellově observatoři (Lowell Observatory) v Flagstaffu, v Arizoně. James Greenacre a Edward Barr viděli tmavou, rudě zbarvenou záři, vycházející z kráteru Aristarchus. Úkazem byl pravděpodobně žhavý plyn, vzniklý během vulkanické aktivity. Stejný úkaz byl pozorován v listopadu téhož roku doktorem Johnem Hallem, tehdejším ředitelem observatoře.

V historii k tomu docházelo častokrát. A zároveň hřmělo i v ostatních oblastech Měsíce. Například, když Dr. Yosio Nakamura z Texaské univerzity (The University of Texas) v Austinu se svými kolegy vyhodnotil seismologická data z jednotlivých misí Apolla, zjistil, že na Měsíci proběhlo zemětřesení o síle 5,7 stupňů v blízkosti jižního pólu, kde v budoucnosti měla, pravděpodobně, stát lunární základna.

Měsíc ještě není mrtvý, ale také nám neodhalil všechna svá tajemství. Součástí představ organizace NASA o vesmírném výzkumu je to, že se astronauté vrátí na Měsíc v roce 2020. Plánují testy nových technologií, určených misím s lidskou posádkou do vzdálenějších destinací, jako je například Mars. Nicméně, pořád je hodně objevů, které se musejí uskutečnit přímo na Měsíci a lunární výzkum tvoří důležitou část jejich programu.

Moderním výzkumem bude vybráno sedm selektivních návrhů. Automatizované přístrojové komplexy budou astronauty jednotlivě rozmístěny na lunárním povrchu. Tyto balíčky tzv. „vědecké kufry“, mohou zpřístupnit velké množství výzkumných aplikací, týkající se Měsíce a lunárního prostředí.

Byly vybrány dva návrhy vědců z Goddardského centra pro hvězdné lety v Greenbeltu v Marylandu; jeden pro studium zemětřesení na Měsíci, nazvaný „Seismologický přístrojový komplex k měření tepla pro lunární výzkum a rizika,“ a další k hledání možných ložisek zmrzlé vody na jižním pólu, nazvaný “Nestálý rozbor svrchní horniny pyrolýzou (VAPoR) na Měsíci pomocí celkové spektrometrie“.

zdroj: http://www.nasa.gov/centers/g...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Živé plazma Jupiter »