Velociraptoři měli peří

Při své práci provedli vědci důkladnou analýzu kostí předloktí velociraptora, nalezenou v Mongolsku už v roce 1998. Pozorně prozkoumali její povrch a objevili na ní drobné hrbolky.

Velociraptor

Velociraptor

Dvounozí dynosauři - velociraptoři, opěvovaní režisérem Stevenem Spielbergem (Steven Spielberg), byli, jak to tak vypadá, pokrytí peřím. K takovému závěru dospěla skupina vědců pod vedením Alana Turnera, paleontologa z Amerického přírodovědeckého muzea (American Museum of Natural History). Při své práci provedli vědci důkladnou analýzu kostí předloktí velociraptora, nalezenou v Mongolsku už v roce 1998. Pozorně prozkoumali její povrch a objevili na ní drobné hrbolky.

A) Zkoumané předloktí velociraptora. B) Vyčleněná, zvětšená část. Šipky ukazují hrbolky, ke kterým bylo připevněno peří. C) Kost předloktí dnešního kondora krocanovitého (Cathartes aura). D) Stejný pohled  jako u C), ale se zachovaným peřím.

A) Zkoumané předloktí velociraptora. B) Vyčleněná, zvětšená část. Šipky ukazují hrbolky, ke kterým bylo připevněno peří. C) Kost předloktí dnešního kondora krocanovitého (Cathartes aura). D) Stejný pohled jako u C), ale se zachovaným peřím.

Tyto útvary paleontologům připomněli podobnou strukturu, kterou mají na kostech současní ptáci. Podle údajů vědců, takto mají ptáci připevněno peří - pomocí pojivové tkáně přímo na tyto výstupky. A to znamená, že i velociraptoři měli peří. Když Turner komentoval tento objev, prohlásil, že absence těchto hrbolků jednoznačně nedokazuje přítomnost peří. Proto se o tom, zda měli velociraptoři péřovou pokrývku, dlouhou dobu jen vedly diskuse. Ale nakonec se hrbolky našly.

Je pravda, že velociraptor nelétal. Minimálně o tom svědčí zvláštnosti stavby jeho kostry, kterou zkoumala Turnerova skupina. Jejich "zkoušený" byl asi metr a půl vysoký a vážil asi dvacet kilogramů. Jeho předloktí bylo příliš krátké - je mnohem menší, než mají současní létající ptáci. To znamená, že rozpětí dinosaura by nemohlo zajistit potřebnou vzletovou sílu.

"Je možné, že předek velociraptora ztratil schopnost létat, ale zachoval si peří, které mu mohlo sloužit pro okrasu, aby zakryl hnízdo, pro regulaci teploty nebo pro manévrování při běhu", - předpokládá Turner.

Podrobnosti o výzkumu můžete najív v článku v časopise Science.

zdroj: http://www.cosmosmagazine.com...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Japonská Atlantida Everettův vesmír »