Výzkum autoimunního onemocnění lupus

Lide trpí během této nemoci závažnými symptomy v podobě zanícení tkání, oteklých kloubů, extrémní únavy, kožních vyrážek, horeček, ledvinových problémů, atd. Badatelé z institutu The Scripps Research Institute nyní identifikovaly hlavní "spouštěč" rozvoje tohoto onemocnění.

Podle předběžných studií existuje souvislost mezi podprůměrnými hodnotami vitaminu A, E a beta-karotenu v krvi a vývojem lupusu v pozdějším období. Další studie by měly zjistit, zda tyto nízké hodnoty přispěly ke vzniku onemocnění, nebo zda byly důsledkem aktivity nediagnostikovaného onemocnění.

Podle předběžných studií existuje souvislost mezi podprůměrnými hodnotami vitaminu A, E a beta-karotenu v krvi a vývojem lupusu v pozdějším období. Další studie by měly zjistit, zda tyto nízké hodnoty přispěly ke vzniku onemocnění, nebo zda byly důsledkem aktivity nediagnostikovaného onemocnění.

Více než 1,5 miliónů Američanů prodělávající poruchu zvanou systémový lupus erythematosus (anebo česky - lupus). Lupus je onemocněním, které patří mezi onemocnění autoimunní. To znamená, že tělo si v podstatě ubližuje vlastním zdravým buňkám a tkáním. U onemocnění lupus tedy imunitní systém produkuje protilátky proti svým zdravým molekulám, buňkám i tkáním vlastního těla. Studie vydaná v edici Proceedings of The National Academy of Science profesor imunologie a mikrobiální vědy Dwight Kono a jeho kolegové demonstrovali 3 proteiny (TLRs), které jsou pro tuto autodestrukci nezbytné.

TLRs (Toll-like receptors) jsou proteiny objevené v imunních buňkách, které normálně pomáhají stimulovat počáteční reakci imunitního systému k cizím patogenům. Lidé mají 10 různých druhů TLRs proteinů. Některé z nich se vyskytují na povrchu imunní buňky a vyhledávají molekuly, které se objeví na obalu bakterií a virů. Jiné TLRs - TLR 3, TLR 7, TLR 8 (TLR 8 se vyskytuje jen u lidí) a TLR9 pobývají uvnitř imunních buněk, v částech známých jako endolyzozómy, kde částečky cizí podstaty většinou skončí.

Když bakterie nebo viry vstupují do těla, některé jsou pohlceny imunními buňkami. Jiné TLRs odhalují genetický materiál patogenů - virové DNA a RNA a bakteriální DNA a stimulují imunní buňky k produkci protilátek proti těmto molekulám. Ale produkce těchto protilátek proti cizím DNA a RNA se zdají být obzvláště náchylné k chybování.

Zjistilo se, že nejběžnějším typem protilátek u pacientů s lupusem jsou ty tělu vlastní genetické materiály - DNA a RNA nacházející se uvnitř buněk operačního střediska nebo jádra. Jako výsledek, doktoři často při diagnóze lupus testují pacientům přítomnost antinukleární protilátky.

A zde je ten problém. Tyto endolyzozomní TLRs jsou potřeba k virové a bakteriální imunitě, ale taky se u nich nachází možnost vlastní reaktivity. Po několika různých specifických a rozsáhlých testech vědci zjistili, že s chybějícím fungováním proteinů TLRs - TLR 3, TLR 7 a TLR 9 se onemocnění nazývané lupus nevyvíjí.

zdroj: http://www.eurekalert.org/pub...

Tagy

lupus nemoc

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Virtuální osoba Vizuální paměť »