Zachraňující se motýli prodělali rychlou evoluci

Unikátní případ rychlé evoluce motýlů z ostrovů Samoa byl zaregistrován mezinárodní skupinou biologu. Za deset pokolení, které se vystřídaly během jediného roku, ve sledované populaci motýlů druhu Hypolimnas bolina došlo k překvapující změně.

Samec motýla Hypolimnas bolina

Samec motýla Hypolimnas bolina

Podle údajů vědců, za deset pokolení, které se vystřídaly během jediného roku, ve sledované populaci motýlů druhu Hypolimnas bolina došlo k překvapující změně. Tato změna spočívá v tom, že podíl mužských jedinců, který tvořil pouhé 1%, se prudce zvýšil na 39%.

Když začali biologové v čele s Sylvainem Charlatem (Sylvain Charlat), biologom z kalifornské univerzity v Berkeley (University of California, Berkeley) zkoumat, co je příčinou tak prudkého "progresu", zjistili, že motýlci jsou nakaženi byktérií Wolbachia. Tyto mikroorganismy přenášejí samice a téměř jim neškodí. Zato jsou velmi nebezpečné pro samce, které selektivně zabíjejí ještě ve stádiu larev.

Jak se ukázalo, motýli se časem naučili tyto bakterie udržovat pod kontrolou. Dochází k tomu díky mechanismům, které koordinuje určitý gen. Díky jeho aktivitě se mohli motýli vypořádat s Wolbachia a obnovit tak mužské "pokolení".

Vědci ještě nezjistili, odkud se tento záchranný gen vzal. Jedna z pravděpodobných příčin jeho vzniku je náhodná mutace. Ale není vyloučeno, žy by mohl být přivlečen migrujicími motýly z jiho-východní Azie, které podobný gen už mají a už dlouho ho používají na svou ochranu.

Nicméně, proces evoluce, v jehož průběhu se mohou motýli díky takovému genu naučit "obraně" před nebezpečnou bakterií, obvykle trvá stovky nebo tisíce let. "Pokud je mi známo, jde o nejrychlejší evoluční přeměnu, která je vědě známá", - řekl Charlat.

Objev vědci popsali v článku, který vyšel v Science. Podle jejich slov, tento případ demonstruje, že někdy mohou druhy rychle reagovat na nebezpečné působení prostředí. A také je ilustrací toho, že role parazitů jako evoluční síly může být značná.

zdroj: http://www.reuters.com/articl...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Rezervace Hvězdy - tiramisu »