Zhasněte světlo: světová hlavní města zapínají tmu

Kdysi ekonomové spočítali, co se stane s ekonomikou, jestliže se v zemi vypne na pouhou jednu minutu elektřina. Ukázalo se, že výsledkem budou ztráty astronomických rozměrů. A v Londýně se elektřina vypne dobrovolně až na jednu hodinu a ztrátami se tam nikdo netrápí. Není to divné?

Večerní siesta? Baterie se vybily?
Ne, to je jen „Zhasnutí Londýna“
a není třeba panikařit

Večerní siesta? Baterie se vybily? Ne, to je jen „Zhasnutí Londýna“ a není třeba panikařit

Tato zvláštní akce se už konala v Sydney, Paříži a Hongkongu. A teď v Londýně. V podstatné části obytných a průmyslových budov tohoto města lidé půjdou a ve 21.00 hodin místního času dobrovolně vypnou světlo a nechají ho vypnuté do 22.00 hodin.

O co jde a proč je to nutné?

Abyste se této zvláštní akce zúčastnili, stačí pouze stlačit vypínač v devět večer a hodinu se k němu nepřibližovat. Cílem této činnosti pod názvem „Zhasnutí Londýna“ (Lights Out London) – určitě neuhodnete! Jde o boj s globálním oteplováním.

Je krajně nepravděpodobné, že se za jednu hodinu života bez elektřiny podaří vypořádat se s nepřítelem celého lidstva – oxidem uhličitým. Ale není to vlastně ani podstatné, hlavní je, že se podařilo upoutat pozornost, protože do projektu je zainteresováno mnoho firem – od méně známých až po majitelé světových značek typu Coca-Cola nebo TDK.

Tyto firmy souhlasily s vypnutím svých reklamních štítů a vývěsek, tzn. udělají to, oč je usilovně žádali „tmáři“. A určitě i zasponzorovali.

A to, jak si získají pozornost elektrikářů, tak to je už jiná otázka. Vždyť 21. června dojde ke dvěma zajímavým situacím. K první – když lidé všechno vypnou, a ke druhé – když opět zapnou své lampy a televize, toustovače a mikrovlnky. V tyto okamžiky se napětí v městské síti prudce změní: nejprve klesne a za hodinu vyskočí.

Budova Opery v Sydney 1. dubna
před vypnutím světla a po vypnutí

Budova Opery v Sydney 1. dubna před vypnutím světla a po vypnutí

A jestli se ještě k tomu nesymetricky rozdělí do systému, pak to teoreticky může přivést k ne zrovna příjemným následkům, jako ona pověstná energetická krize, která řádila nedávno v USA. Ťuk, ťuk, ťuk, zaklepejme na dřevo.

Mimochodem, na to neštěstí si Američané velmi dobře pamatují. Albert Gore (Al Gore), bývalý viceprezident USA, podpořil britskou společnost a dokonce chtěl udělat něco podobného i u sebe v Americe. Ale nehledě na to, že dříve v jiných zemích k takovému „demonstrativnímu“ vypínání docházelo bez problémů, představitelé státního energetického systému mu poradili, aby se nerozčiloval a zamítli tento návrh.

Ale ve Velké Británii k ničemu podobnému pravděpodobně nedojde, protože zkušenosti všech předcházejících „tmářů“ jsou kladné. Naposledy, co se něco podobného uskutečnilo v Sydney, proběhlo všechno bez excesů. K akci tam došlo 1. ledna tohoto roku a byla nazvána „Hodinou Země“ (Earth Hour) a trvala, představte si, taky hodinu.

Akustický koncert v době konání „Hodiny Země“
v Sydney probíhal při svíčkách a bez zesilovací aparatury

Akustický koncert v době konání „Hodiny Země“ v Sydney probíhal při svíčkách a bez zesilovací aparatury

Ano, tma v Sydney vypadá skvěle. Navíc na svém místě zůstala i pláž, oceán a nad vším tím – gigantické nebe s hvězdami.
A v Londýně to bude ještě zajímavější. Tam, když se na ulici setmí, můžete se projít po neočekávaně ztemnělých ulicích a dokonce zkusit si zavzpomínat na něco z historie nebo literatury. Třeba, o královně Viktorii, Sherlocku Holmesovi a Conanu Doylovi, Jacku Rozparovači, apod...

Budova londýnské radnice v noci. Obyčejná noc.
Nejkonzervativnější obyvatelé města se jistě zaradují, když tento ultramoderní výtvor architekta Normana Fostera alespoň na chvilku zmizí z pohledu a rozpustí se na hodinku ve tmě

Budova londýnské radnice v noci. Obyčejná noc. Nejkonzervativnější obyvatelé města se jistě zaradují, když tento ultramoderní výtvor architekta Normana Fostera alespoň na chvilku zmizí z pohledu a rozpustí se na hodinku ve tmě

Přesto je předpoklad, že k normálním setkáním s přízraky nedojde, bude příliš světlo. Proč?

Mládenci, kteří vymysleli „Zhasnutí Londýna“ - poodhalíme jejich malé tajemství – to chtějí trochu ošidit: 22. června bude letní slunovrat, nejdelší den v roce. A noc, jistě, bude nejkratší nocí v roce. Takže příliš velké úspory tato hodina tmy navíc nepřinese. Ale, třeba i drobnost pomůže demografickému růstu evropského obyvatelstva, které vymírá při jasném světle.

Organizátoři jsou přesvědčeni, že „Zhasnutí“ proběhne s daleko větším rozmachem, než ten, který odtikával australskou „Hodinu Země“. Tentokrát se k dobrovolnému vypnutí nepotřebných spotřebičů přihlásilo okolo 2 tisíc komerčních společností a 2,2 miliónů lidí (při tom, do začátku „Hodiny“ oznámilo pouze 65 tis. lidí, že jsou připraveni zúčastnit se). A v Londýně se očekává účast asi 3 miliónů lidí!

Noční pohled na londýnský přístav. Nejde nevzpomenout tento sympatický obraz z roku 1887 v momentě, kdy se na Londýn spustila tma.

Noční pohled na londýnský přístav. Nejde nevzpomenout tento sympatický obraz z roku 1887 v momentě, kdy se na Londýn spustila tma.

Aby se národ nenudil, slibují uspořádat večírek s hudbou, tanci, samozřejmě bez elektřiny.

Pokud naplánovaný počet těch, kteří budou bojkotovat zástrčky a vypínače, dosáhne očekávaného počtu, pak úspora, vyjádřená oxidem uhličitým, který nebude vyprodukován tento večer, se bude rovnat 380 tunám. Podle všeho, toto vyhodnocení bylo provedeno na základě údajů, získaných z „Hodiny Země“: dokud probíhala, spotřeba elektrické energie v Sydney klesla o 10,2%. Není to moc, ale díky i za to.

A jaké město bude následovat – to zatím není známo, takže si budeme muset počkat. Mimochodem bude zajímavé, jestli někdy tuto romantickou štafetu převezme Moskva.

A nakonec, krátká instrukce pro použití vypínače: cvak! A je to. Jak používat tento výdobytek lidského génia, vypráví Sophie Ellis-Bextor. Tato dáma je známá jako představvitelka dvou výjimečných profesí: pracuje jako fotomodelka a popová zpěvačka. A nyní i jako elektrikářka.

A nakonec, krátká instrukce pro použití vypínače: cvak! A je to. Jak používat tento výdobytek lidského génia, vypráví Sophie Ellis-Bextor. Tato dáma je známá jako představvitelka dvou výjimečných profesí: pracuje jako fotomodelka a popová zpěvačka. A nyní i jako elektrikářka.

Je možné, že i když příjme, už bude velmi pozdě. Konec konců, nějakou zvláštní potřebu šetřit elektrickou energií ani nepociťuje. U nás jí je hromady, a vždycky, když je jí potřeba...

Kruci! Kdo zas vypnul elektřinu?! Ach jo ...

zdroj: http://www.lightsoutlondon.co...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Společnost, lidé, Ideje, projekty,

« Ztratilo se jezero Gigantický tučňák »