Antioxidant převrací starnutí včel

Včely si dokáží až desetkrát prodloužit život - to zjistil mezinárodní výzkumný tým. Některých včelí dělnice mají v těle antioxidační bílkovinu vitellogenin, která převrací proces stárnutí. To by mohlo vést k zásadnímu objevu ve výzkumu, který se zabývá stárnutím lidí.

včela v praci

včela v praci

K procesu dochází u včelích dělnic, které se stanou včelími chůvami. Během procesu transformace - podle našich informací, které jsou ale zatím dost kusé - se včelám v těle značně zvýší obsah bílkoviny vitellogenin. Zdá se, že vitellogenin u včel zabraňuje vzniku stresu a obrací proces úzce spojený se stárnutím.

Tým z arizonské státní uviverzity (Arizona State University), vedený Dr.Gro Amdamem sledoval včelí dělnice, kterým od začátku jejich života zbývaly čtyři, maximálně šest týdnů života, a které mohly projít procesem přeměny, aby mohly dosáhnout vlastností včel určených starat se o královnu a její potomstvo.

Během tohoto procesu se ukázalo, že včelí imunitní systém byl zcela obnoven a včely se tak mohly dožít šesti až desíti měsíců, což je desetinásobek jejich běžné délky života. To znamená, že včely byly radikálně revitalizovány a průběh jejich stárnutí byl vlastně obrácen.

"Procesem projdou pouze včely, které vymění své dělnické povinnosti za roli chůvy", říká Dr. Amdam, "Podobný omlazovácí proces jsme doposud u jiných zvířat nezaznamenali".

Více se můžete dozvědět v tomto článku National Academy of Sciences of the United States.

zdroj: http://www.antioxi.net/bees.html

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy, Medicína, zdraví, Vynálezy,

« Sloní ryba Bakterie 0,5mln. let »