Živá bakterie stará půl miliónů let

Mezinárodní skupina vědců objevila prastarou bakterii, která obsahuje funkční DNA a dokonce v ní probíhá i metabolismus. Badatelé si myslí, že jde v současné době o nejstarší z žijících organismů.

Eske Willerslev sbírá vzorky půdy, které se nacházejí v podmínkách věčného ledu v Kanadě na Yukonu

Eske Willerslev sbírá vzorky půdy, které se nacházejí v podmínkách věčného ledu v Kanadě na Yukonu

K objevu došlo během průzkumu půd v podmínkách věčného mrazu (v severozápadní Kanadě, severovýchodní Sibiři a Antarktidě). Všechny buňky se časem zničí, v tom částečně spočívá proces stárnutí organismu. A přestože živé organismy jsou schopny regenerace a obnovení poškozených buněk, ne všechny jsou schopné přibrzdit proces stárnutí a podstatně oddálit okamžik smrti.

Fragmenty DNA z bakterií nalezených ve věčně zmrzlé půdě vědci pod vedením profesora Eske Willersleva (Eske Willerslev) z univerzity v Kopenhagenu (Københavns Universitet) porovnali s údaji o DNA současných organismů. Rekordní bakterie, kterou nalezl prof. Willerslev a jeho kolegové, byla schopna pravidelně obnovovat poškození ve své DNA v průběhu neuvěřitelných 500 tisíc let. A podle vědců, v podmínkách věčného mrazu takový "talentovaný" jednobuněčný organismus je schopen přežít i 600 - 750 tisíc let než bude definitivně "vyřazen z činnosti".

"Jiní vědci se snaží zjistit maximum o životě starých organismů a jejich evoluci, zkoumají buňky, které jsou ve stavu blízkém "letargii", - říká prof. Willerslev. - Našli jsme metodu, která dovoluje vybírat a izolovat fragmenty DNA z buněk, které jsou pořád ještě v činnosti. Takový výzkum dává přesnější obraz života buněk a jejich evoluce, protože si zachovaly metabolismus, tzn. že DNA není příliš narušena.

Podrobnosti najdete v tiskové zprávě univerzity v Kopenhagenu. Článek je věnován dlouhožijícím bakteriím, byla publikována v časopise "Přelíčení národní akademie věd USA"(Proceedings of The National Academy of Sciences) a na webových stránkách univerzity (PDF-dokument, 152 kb).

Přečtěte si, jak antioxidanty několikanásobně prodlužují život včel a o bakterie, ktera byla vyextrahována z 8 milionů let starého ledu.

zdroj: http://www.physorg.com/news10...

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Hladovějící hadí Doba ledová »