Biologové objevili překvapující schopnost rostlin

Rostliny jsou schopné rozlišovat „příbuzné“ od „cizinců“ a chovat se k nim odpovídajícím způsobem: vetřelcům konkurují a s „pokrevnými příbuznými“ si žijí v míru. Oznámili to kanadští biologové v čele se Susan Dudleyovou (Susan Dudley) z univerzity v MacMaster (McMaster University).

Rostlinstvo tropického horského
pásma - masožravé rostliny

Rostlinstvo tropického horského pásma - masožravé rostliny

Ve svých experimentech vědci použili Cakile edentula z čeledi brukvovitých – odrůda hořčice, která bývá také nazývána mořskou raketou (sea rocket). Badatelé tuto rostlinu vysadili do květináčů společně s „příbuznými“ a s jinými druhy rostlin, potom velmi přesně zaznamenávali „vývoj událostí“.

Ukázalo se, že Cakile edentula, která rostla v květináči s „cizinci“, aktivně rozvíjela svůj kořenový systém, měla více kořenů, což jí dovolovalo brát si více živin z půdy dříve, než se k nim dostali nepříbuzenští sousedé. Ale pokud v jednom květníku rostly stejné rostliny, k žádné „kořenové“ konkurenci mezi nimi nedocházelo.

„Schopnost přiznávat a podporovat své příbuzné je vlastní živočichům, a my jsme první, kteří odhalili tuto vlastnost u rostlin, - řekla profesorka Dudleyová. - Zahradníci už dříve věděli, že některé dvojice rostlin se snášejí lépe než ty druhé, a nyní vědci začínají chápat, proč k tomu dochází. A čím více se dozvídáme o rostlinách, tím složitější se nám zdají jejich vzájemné vztahy.

Článek skupiny Dudley (PDF-dokument; 130 kilobyte) byl publikovaný v časopise Biology Letters.

Přečtěte si také pro zelené internetové sítě.

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda, Vynálezy,

« Falešný ještěr Eris převážila Pluto »