Buňky ženského těla jsou živé už skoro 60 let

Pomohou rakovinové buňky odhalit tajemství nesmrtelnosti? Buňky z těla ženy, která zemřela před téměř 60 lety na rakovinu, nadále žijí a vůbec nestárnou.

Pomohou rakovinové buňky odhalit tajemství nesmrtelnosti?

Pomohou rakovinové buňky odhalit tajemství nesmrtelnosti?

Buňky, odebrané z organismu, za určitou dobu obvykle umírají (zpravidla v rozmezí 50 cyklů dělení), ale v tomto případě tomu tak není. Když jsou buňky odděleny od základních struktur organismu, jako je např. srdce, oběhový nebo trávící systém, nemohou plnit svou životní funkci a proto hynou. Dokonce ani v Petriho misce (Petri dish) buňky nejsou schopny přežít, i když tam jsou vytvořeny životní podmínky maximálně se podobající těm v lidském těle.

Případ Henrietty Lacksové (Henrietta Lacks) je unikátní. V roce 1951 jí byly odebrány vzorky tkání z děložního hrdla a byly poslány na loboratorní vyšetření. Výsledek nebyl radostný - u ženy byla zjištěna rakovina děložního čípku. Tuto nemmoc může vyvolat lidský papilloma virus (Human papillomavirus), který se přenáší pohlavním stykem. Většina druhů tohoto viru jsou pro člověka naprosto neškodné, ale některé se mohou stát skutečnou hrozbou a příčinou vzniku rakovinového onemocnění. Rakovinové buňky, které byly odebrány této ženě, se chovaly naprosto unikátně: nejen že v laboratorních podmínkách nezahynuly, ale pokračovaly v dělení. Ale podstatně víc překvapilo to, že tyto buňky vůbec nestárly, že jsou vlastně nesmrtelné! Žijí i dnes a jsou pořád mladé. Byly pojmenovány HeLa (Helacyton gartleri) - podle Henrietty Lacksové. Bohužel ale samotná žena 4. října 1951 rakovině podlehla.

V současné době jsou buňky HeLa používány pro různé biologické pokusy, např. pro určení některých vlastností běžných buněk, ale také při výzkumech v oblasti rakovinných onemocnění. Možná, že někdy s jejich pomocí bude vytvořena vakcína proti tomuto nebezpečnému onemocnění, která umožní zachránit milióny lidí.

zdroj: http://www.digitaljournal.com...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« Konopí pro zdraví? Bolest hlavy »