Vědci dokázali antidepresivní účinek cannabisu

Vědci dokázali, že v malých dávkách je cannabis účinným antidepresivem. Ale ve velkých dávkách má tento lék opačný účinek: může depresivní stav nejen prohloubit, ale dovést ho až k psychózám.

Cannabis

Cannabis

Výsledky nejnovějšího výzkumu v oblasti neurobiologie ukázaly, že syntetická forma TNS, jehož základní aktivní ingrediencí je cannabis, je v malých dávkách účinným antidepresivem. Ale ve velkých dávkách má tento lék opačný účinek: může depresivní stav nejen prohloubit, ale dovést ho až k psychózám. Lékaři už dávno vědí, že vyčerpání neuromediátoru serotoninu v mozku člověka vede k rozvoji depresí. K léčení tohoto stavu se tradičně využívají antidepresiva skupiny SSRI, jako např. Prozac a Celexa, které zvyšují koncentraci serotoninu v mozku člověka. Přesto, nové výzkumy ukázaly, že k tomuto cíli je možné využít také konopí - v krajním případě a v malých dávkách.

Pokusy na laboratorních myších, kterým byly podávány malé dávky syntetického cannabinoidu WIN55,212-2, prokázaly antidepresivní efekt daného preparátu, současně s tím byla u živočichů pozorována vyšší aktivita neuronů a zvýšený obsah vylučovaného serotoninu. Ale při dalším zvýšení dávky preparátu pozitivní účinek preparátu zcela zmizel.

Antidepresivní účinek cannabisu je spojován s jeho chemickou podobností s přírodními látkami, s tzv. endo-cannabinoidem (endo-cannabinoids), které vznikají v lidském mozku při stresu. Působí vzájemně s mozkem prostřednictvím struktur - cannabinoidních receptorů CB1 (cannabinoid CB1 receptors). Výzkum ukázal, že tyto receptory působí bezprostředně na buňky, které uvolňují serotonin a to vede ke zlepšení nálady. Jistě, kontrolovat dávkování přírodních forem cannabisu je dost obtížné, takže nestojí za to, uměle si zlepšovat náladu kouřením marihuany. Tím spíše, že vědci jsou přesvědčeni, že je možné vytvořit léčivé preparáty na základě syntetických forem cannabisu, které pomohou zdolat deprese tisícům pacientů.

zdroj: http://www.health24.com/news/...

Související články

Články z rubriky Medicína, zdraví,

« chřipka Nesmrtelnost »