Čínský den bez aut: 22. září

V Číně je 22. září označeno jako první výroční "Dne bez aut". Národní kampaň je založena na tom, že se podaří zredukovat výfukové plyny a zmírnit dopravní zácpy omezením počtu osobních vozidel na cestách.

Dopravní ruch v Šanghaji

Dopravní ruch v Šanghaji

Dne bez aut se zúčastní přes 100 čínských měst, které dovolí svým obyvatelům cestovat pěšky, na kole nebo hromadnou dopravou. V Šanghaji bude třetině městských vozidel zakázáno jezdit po komunikacích a osobním autům nebude vjezd do centra města povolen.

V Šanghaji v roce 1994 začaly úřady zvyšovat ceny za licenční tabulky s cílem zredukovat počet vozidel ve městě, ale navzdory rostoucím cenám množství automobilů ve městech neustále rostl (jedna licenční tabulka byla prodávána za RMB 47 000, tj. za 6 200 amerických dolarů). Ačkoli je těžké omezit počet automobilů na cestách mimo specifikované oblasti centra, úředníci zůstávají ohledně „Dne bez aut“ optimističtí. „ Doufáme, že každý obyvatel Šanghaje alespoň trošku přispěje ke zlepšení podmínek životního prostředí,“ říká mluvčí městské správy Jiao Yang.

zdroj: http://www.inhabitat.com/2007...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Ideje, projekty,

« Spaceport America Starověké úly »