Starověké úly z Blízkého východu

Země, "kde teče mléko a med", je ve Starém zákoně nazýváná Zemí zaslíbenou. Je zajímavé, že v jeho knihách je nejednou slovo "med" zmiňováno, ale o chovu včelstev se tam vůbec nemluví.

Celkový pohled na včelín se třemi skupinami úlů, seřazených do řad

Celkový pohled na včelín se třemi skupinami úlů, seřazených do řad

Přesto nedávno archeologové ze skupiny, kterou vedl Amihai Mazar, profesor Archeologického institutu Jeruzalémské univerzity (Institute of Archaeology - Hebrew University of Jerusalem), při vykopávkách v oblasti starověkého města Tel-Rehova (Tel Rehov Excavations), odhalil zbytky včelínů, které, jak se ukázalo, jsou nejstaršími včelíny nejen v Izraeli, ale na celém Blízkém Východě.

Tel-Rehov je považován za jedno z měst, které sehrálo důležitou úlohu v historii Blízkého Východu. V současnosti je téměř rozpadlé, ale vědci o něm dostávají nové a nové informace díky vykopávkám, které se tam provádějí od roku 1997. Letos v létě objevili archeologové starověký včelín, který se skládá ze třech desítek téměř nepoškozených úlů. Podle odhadů odborníků, úlů na tomto území bylo podstatně více – asi kolem stovky.

Pohled na jednu z řad východní strany včelína. Mimochodem, vědci uvnitř úlů objevili fragmenty včel a kousíčky vosku a už začali s biologickou analýzou těchto nálezů.

Pohled na jednu z řad východní strany včelína. Mimochodem, vědci uvnitř úlů objevili fragmenty včel a kousíčky vosku a už začali s biologickou analýzou těchto nálezů.

Úly jsou ve tvaru válcové nádoby o délce 80 centimetrů a s průměrem asi 40 centimetrů, vyrobené ze směsi nepálené hlíny a slámy. Úly jsou naskládány na sebe do tří horizontálních řad. Podle vyjádření zkušených včelařů, kteří navštívili místo vykopávek, toto hospodářství mohlo ve své době přinášet každoročně kolem půl tuny medu.

Podle Mazara, údaje radio-uhlíkového rozboru potvrzují, že úly byly vyrobeny někdy v IX. - X. století před našim letopočtem. A to znamená, že je před námi nejstarší nález tohoto druhu, který kdy byl na Blízkem Východě objeven.

Mimochodem je velmi zajímavé, že na stejném místě byl nalezen i oltář, zdobený soškami bohyň úrodnosti. Svědčí to o tom, že starověcí včelaři využívali, mírně řečeno, neoficiální pohanské rituální praktiky, aby zvýšili sběr medu a vosku.

zdroj: http://media.huji.ac.il/cgi-b...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé,

« Den bez aut Homo politicus »