Hvězda, podobná Slunci

Astronomové objevili ideální objekt k hledání mimozemské inteligence. Předpokládají, že je nejideálnějším objektem k hledání mimozemských civilizací v programu SETI. Hvězda, pojmenovaná HIP 56948, se nachází ve vzdálenosti 200 světelných let od Země.

McDonald Observatory

McDonald Observatory

Astronomové objevili hvězdu, která je svými fyzikálními parametry nejvíce podobná našemu Slunci. Předpokládají, že je nejideálnějším objektem k hledání mimozemských civilizací v programu SETI. Hvězda, pojmenovaná HIP 56948, se nachází ve vzdálenosti 200 světelných let od Země. Její velikost, hmotnost, teplota a chemické složení je prakticky identické s našim Sluncem. Rozdíly v parametrech těchto dvou hvězd se nepodařilo odhalit ani při pozorování teleskopem velkým 2,7 metrů (107"), s vysokým rozlišením, který je instalován v observatoři McDonald (McDonald Observatory) ve státě Texas - Harlan J. Smith Telescope.

Dřívějšími kandidáty na hledání mimozemské inteligence byly Slunci podobné hvězdy 18 Scorpii, HD 98618 a HIP 100963. Ale všechny tři hvězdy mají obsah lithia několikrát vyšší, než má Slunce. Tahle skutečnost má principiální význam, protože hvězdy s nižším obsahem lithia jsou méně aktivní, méně často u nich dochází k erupcím, provázeným mohutným zářením, které je smrtelné pro všechno živé.

Zatím není ještě stanoveno, zda jsou hvězdy, podobné Slunci, nejvhodnějšími objekty pro existenci civilizací, ale určitě jsou výchozím bodem při hledání mimozemské civilizace. Astronomové z observatoře McDonald už začali hledat vhodné planety kolem HIP 56948. Přitom se hned na začátku vylučují z pozorování gigantické planety, tzv. "žhaví Jupiteři", které se pohybují po zkracených orbitách, přibližujících se k samotné hvězdě.

zdroj: http://space.newscientist.com...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír,

« Oceány Návštěva z kosmu »