Ideje, projekty

Alfa Orionis (α) se jmenuje Betelgeuze. Název Betelgeuze pochází z arabského ibl al-džawzā, což v překladu znamená obrova ruka nebo podpaždí. Orion je souhvězdí na nebeském rovníku (větší část na severní polokouli) a je viditelné téměř z celého světa. Patří mezi 48 souhvězdí, která zavedl řecký astronom Ptolemaios.

Čeká vesmír exploze rudé Betelgeuze

Hvězda Betelgeuze je jasná červená hvězda v souhvězdí Orion. Výzkumy dokazují, že se ale během několika let zmenšuje, a tak se hovoří o možné explozi této hvězdy v supernovu. Díky explozi, zvané Su...
Mrtvé moře je bezodtoké slané jezero, které se rozkládá mezi Izraelem a Západním břehem Jordánu na západě a Jordánskem na východě. Nachází se 420 metrů pod hladinou světového oceánu a je nejníže položeným odkrytým místem na zemském povrchu, nejníže položeným slaným jezerem na světě.

Návrhy Izraele na ochranu životního prostředí

Podle nových návrhů se izraelská vláda pokusí z hlediska automobilového průmyslu o větší ochranu životního prostředí. Ve výsledku by z tamějších ucpaných cest mělo zmizet tisíce starých aut. O ochr...
Tropický deštný les, též tropický deštný prales, je zalesněný biom s trvale teplým a vlhkým podnebím. Podmínkou je, aby klima bylo vlhké skutečně celoročně. Nejrozsáhlejší je Amazonský deštný prales, dále Konžský deštný prales a pralesy na poloostrovech Přední a Zadní Indie. Krom nich ještě existují menší ostrovní pralesy v Karibiku, Indickém oceánu a rovníkové oblasti Pacifiku.

Ochrana deštných lesů je výnosnější

Těžba a výroba palmového oleje má v současné době za následky nekonečné odlesňování obrovských ploch tropických deštných lesů. Studie, zaměřena na jediný zalesněný region v Indonésii (Kalimantan), ...
Malá křehoučká rostlina nejen uklízí odpad z průmyslových farem, ale produkuje 5-6x více škrobu než akr pšenice. Škrob se pak používá k výrobě ethanolu. Drobnička zachrání svět.

Biolihová drobnička pro čištění odpadních vod

Výzkumný tým ze Státní univerzity v Severní Karolíně se shodli na tom, že malá vodní rostlina může být používána pro čištění odpadních vod z průmyslových farem a zároveň být použita pro výrobu ethy...
kvantový systém nevyhledává slova podle toho, jak často se objevují, nýbrž podle toho, kde se objevují

Kvantová matematika může překonat Google

Matematická technika studující poruchy v kvantových systémech může zlepšit hledání na internetu pomocí klíčových slov. Měla by být využitelná i pro hledání užitečných informací v lidském genomu.
Krávy hojně trpí větry. Jejich plynatost způsobuje emise skleníkového plynu metanu do ovzduší.

Rybí tuk může omezit nadýmání u krav

Hovězí dobytek často trpí flatulencí neboli plynatostí. Jeho přičiněním se do atmosféry dostává skleníkový plyn metan. Dle nových studií může nadýmání omezit rybí tuk.
Program Constellation je americký kosmický program, který má pod organizací NASA vyvinout novou generaci kosmických dopravních prostředků sloužících k zabezpečení různorodých kosmických misí.

Dostanou Američané člověka na Mars?

NASA zveřejnila plánovaný postup, jakým by bylo možné dostat člověka na Mars
National Ignition Facility

Odpočet do jaderné fúze

Kalifornští vědci nyní poprvé laboratorně vyzkouší tzv. fúzi s inerciálním (setrvačným) udržením. Na malou kuličku stlačeného paliva vypálí naráz ze 192 laserů a v malém napodobí proces, který prob...
Kometa McNaught C/2006 P1. Kometu objevil Rob H. McNaught na CCD snímcích pořízených 0,5-m Schmidtovou komorou v rámci Siding Spring Survey 7 dne 7.srpna 2006.

Reliktní záření podá svědectví o vlasti komet

Vědci plánují využít údaje o reliktovém záření pro zkoumání Oortůva oblaku, který slouží jako zdroj komet s dlouhou periodou oběhu.
Rozvoj sítě těchto "čerpacích stojanů" musí být zahájen už v roce 2010

Infrastruktura pro elektromobily

Projekt Better Place, který předpokládá široké rozšíření elektromobilů a pouze jim určenou stavbu sítě "čerpacích stanic", předpokládá najít nová, "lepší místa" pro jejich vlastní realizaci.