Kapitolská vlčice pochází ze středověku

Kapitolská vlčice, úchvatná bronzová socha, která je vystavena v Kapitolských muzeích (Musei Capitolini), byla vytvořena ve XIII. století našeho letopočtu, a ne v V. století před našim letopočtem.

Před Kapitolským náměstím (Piazza del Campidoglio) na sloupu kojí kapitolská vlčice La Lupa Capitolina malého Romula a Rema

Před Kapitolským náměstím (Piazza del Campidoglio) na sloupu kojí kapitolská vlčice La Lupa Capitolina malého Romula a Rema

Kapitolská vlčice (Lupa Capitolina), úchvatná bronzová socha, která je vystavena v Kapitolských muzeích (Musei Capitolini), byla vytvořena ve XIII. století našeho letopočtu, a ne v V. století před našim letopočtem. K takovému závěru dospěla skupina vědců z univerzity v Salernu (Università degli Studi di Salerno) v čele s profesorem Adriano La Regina, který býval vysokým římským úředníkem v otázkách kulturního dědictví. O novém určení stáří vlčice píšeThe Guardian s odvoláním na La Reppublica.

Od XVIII. století, kdy Kapitolskou vlčici popsal významný německý teoretik umění Johan Winkelmann, byla tato socha považována za etruskou. Autorství malých sošek Romula a Rema bylo dokumentárně doloženo: vytvořil je na konci XV. století florentský mistr Antonio del Pollaiuolo. V XIX. století se snažili názor Winkelmana vyvrátit minimálně dva vědci, kteří vlčici považovali za pozdější, středověkou práci, ale autorita německého spisovatele byla tak veliká, že jeho názor byl plně akceptován.

V roce 2006 Anna Maria Carrubaová (Anna Maria Carruba), specialistka na metalurgii, která restaurovala Kapitolskou vlčici, zveřejnila své závěry: podle jejího názoru, socha nemohla být vyrobena dříve než VIII.-X. století. A to proto, že v antice neuměli odlévat velké sochy jako jeden kus: dělali je po částech, a potom je svařovali. Vlčice byla vytvořena najednou a je z jednoho kusu.

Související články

Články z rubriky Tajemství firmy, Vynálezy,

« Píšťalky Smrti Zlato z novin »