Pokud má smrt hlas, pak zní asi takto

Mexičtí vědci objevili v jednom aztéckém chrámu kostru starověkého Aztéka, který v obou rukách tiskl po jedné píšťalce ve tvaru lebky. Jsou to tzv. Píšťalky Smrti (Whistles of Death), na které musel pískat každý nešťastník, kterého přinášeli jako oběť bohům.

Pokud má smrt hlas, pak zní asi takto.

Pokud má smrt hlas, pak zní asi takto. "Hračky", vodící na smrt.

Mexičtí vědci objevili v jednom aztéckém chrámu kostru starověkého Aztéka, který v obou rukách tiskl po jedné píšťalce ve tvaru lebky. Roberto Velazquez, specialista na starověké zvuky, si myslí, že jsou to tzv. Píšťalky Smrti (Whistles of Death), na které musel pískat každý nešťasník, kterého přinášeli jako oběť bohům. Velazquezovi se podařilo obnovit znělost starověkého nástroje. “Pokud má smrt hlas, pak zní právě takto”, - tvrdí vědec.

Dlouhou dobu archeologové považovali nalezené hudební instrumenty za starodávné hračky. Ale postupem času vyšlo najevo, že je třeba udělovat pozornost nejen tomu, jak tyto předměty vypadají, ale také jak zní. Dnes jsou pro všestranné poznávání těchto nálezů přizývání nejen archeologové, ale také hudebníci a historikové. Starověké hudební nástroje zaujaly i lékaře: existuje totiž názor, že Aztékové využívali zvuky k léčení různých nemocí.

Tyto nástroje se vyráběly z hlíny, peří, cukrové třtiny, žabí kůže a jiných přírodních materiálů a byli neoddělitelnou součástí kultury starověkého Mexika. Lovci např. používali okaríny ve tvaru zvířátek, které vydávali sípavé hrdelné zvuky pro přilákání jelenů.

Vědci si rovnež myslí, že starověké kmeny mohly využívat zvukové nástroje pro uvedení člověka do spánku nebo do transu - takto léčili jejich onemocnění. Vědci doufají, že pomocí nich dokážou pochopit, jak rytmické zvuky ovlivňují četnost srdečního tepu a lidské vědomí.

V kolekci Velazqueze společně s instrumenty, jejichž zvuk se podobá divné a nesmyslné kakofónii, jsou i předměty na samé hranici slyšitelnosti lidského ucha.

Přesto podle vědců zvuky starodávných nástrojů jsou více destruktivní, než pozitivní. Tím spíše, že zvukové nástroje existují ve všech kulturách. Jejich zvuky byly neoddělitelným atributem při přinášení obětí, stejně jako při léčení nemocných.

zdroj: http://www.msnbc.msn.com/id/2...

Související články

Články z rubriky Společnost, lidé, Vynálezy,

« Evoluce ptáků Vlčice Říma »