Lepící páska podle mandelinky

Vědci z institutu Maxe Plancka (Max-Planck-Institut für Metallforschung - MPI) a americké univerzity Case Western Reserve vytvořili strukturovaný materiál, který co do lepivosti dvakrát převyšuje standardní lepící pásky. Přičemž nové adhezivum je použitelné i vícekrát, neobsahuje lepidlo, je možné jej použít i na zaprášeném povrchu a lze jej omývat vodou nebo mýdlem.

Mandelinka šťovíková Gastrophysa viridula (A) a její nožička na skleněném povrchu ve zvětšeném formátu (B) (barevný obraz snímacího elektronického mikroskopu).

Mandelinka šťovíková Gastrophysa viridula (A) a její nožička na skleněném povrchu ve zvětšeném formátu (B) (barevný obraz snímacího elektronického mikroskopu).

Vědci z institutu Maxe Plancka (Max-Planck-Institut für Metallforschung - MPI) a americké univerzity Case Western Reserve vytvořili strukturovaný materiál, který co do lepivosti dvakrát převyšuje standardní lepící pásky. Přičemž nové adhezivum je použitelné i vícekrát, neobsahuje lepidlo, je možné jej použít i na zaprášeném povrchu a lze jej omývat vodou nebo mýdlem. Badatelé jej pojmenovali „lepící hmyzí páska“ (insect tape), protože lepící vlastnosti byly získány díky poznání mikrostruktur nožiček více než 300 různých druhů členovců. Pokud se znečistí a ztratí část svých vlastností, pak je možné ji omýt v mýdlové vodě a to ji opět vrátí její původní přilnavost.

Povrch materiálu, který vytvořili vědci, z různých úhlů pohledu (látka: polyvinylsiloxan)

Povrch materiálu, který vytvořili vědci, z různých úhlů pohledu (látka: polyvinylsiloxan)

Všechna nám známá zvířata, podle způsobu držení se na povrchu, se dělí na dva typy: pomocí hladkých polštářků nebo pomocí štětinatých povrchů. Badatelé z MPI a Case Western Reserve se soustředili na prozkoumání druhého typu (rozšířenějšího mezi biologickými druhy) a zjistili, že štětinky na nožičkách hmyzu jsou rozloženy velmi blízko sebe a mají různou délku (od několika mikrometrů až po několik milimetrů). Dokonce se ukázalo, že taková hierarchie umožňuje vytvořit maximální přilnavost k povrchu. Hřibovité konečky „výrůstků“ dovolují nové lepící pásce pevně přilnout k nerovnému povrchu dokonce i tehdy, když jsou na ní pukliny.

Robot  Mini-Whegs 7 na vertikální skleněné stěně: na „nohách“ s obyčejnou kancelářskou lepící páskou (vlevo), na končetinách z polymeru s mikrostrukturou (vpravo). Váha Mini-Whegs je 120 gramů.

Robot Mini-Whegs 7 na vertikální skleněné stěně: na „nohách“ s obyčejnou kancelářskou lepící páskou (vlevo), na končetinách z polymeru s mikrostrukturou (vpravo). Váha Mini-Whegs je 120 gramů.

Pevnost přilnutí (nebo adheze) hmyzu, pavouků a gekonů k hladké skleněné podložce představuje přibližně 100 kPa. Náš materiál demonstruje hodnotu 60 kPa, - hrdě dodává Stanislav Gorb. O svých úspěších informovali autoři ve svém článku v časopise Bioinspiration & Biomimetics.

zdroj: http://www.physorg.com/news11...

Související články

Články z rubriky Ideje, projekty, Tajemství firmy,

« Správný výběr Zodpovědnost »