Nanonitě pomohou buněčné mikroskopii

Vědci vytvořily nanonitě na osvětlení mikroskopických objektů. Je zajímavé, že práce je přizpůsobena především biologickým pokusům. Ve speciálně vyrobeném zařízení se nanonitě podrobují ozáření infračerveným světlem. Potom na jiné frekvenci samy vyzařují získanou energii.

Nanonitě z niobičnanu draselného. Vědci je doporučují využívat na osvětlení viditelným světlem mikroskopických vzorků živých tkání.

Nanonitě z niobičnanu draselného. Vědci je doporučují využívat na osvětlení viditelným světlem mikroskopických vzorků živých tkání.

Pro miniaturní biologické experimenty vědci používají elektronickou mikroskopii. Tato metoda dovoluje získat detailní záběry na nano-úrovni. Přesto má jeden nedostatek: takové zkoumání způsobuje poničení živých tkání.

Aby byl tento problém vyřešen, bylo navrženo používat viditelné světlo, ale kvůli difrakci nelze získat přesné obrazy. A i když tato metoda má uplatnění, má jeden velmi vážný nedostatek: materiály, které se při těchto pokusech používají, jsou toxické a ničí biologickou strukturu.

Úspěšné řešení tohoto problému nabídli kalifornští vědci. Skupina badatelů z kalifornské university v Berkeley (University of California, Berkeley) pod vedením Jana Liphardta (Jan T. Liphardt) a Peidonga Yanga (Peidong Yang) vytvořila nanonitě na bázi sloučenin niobu. Zvláštnost těchto látek spočívá v tom, že se při pokojové teplotě nerozpouštějí v tekutém prostředí a jsou naprosto netoxické.

Nicotiana tabacum - řez listem (Buňky)

Nicotiana tabacum - řez listem (Buňky)

Ve speciálně vyrobeném zařízení se nanonitě podrobují ozáření infračerveným světlem. Potom na jiné frekvenci samy vyzařují získanou energii, a při „východu“ poskytují světlo zelené barvy, registrované aparaturou, která pracuje v optickém pásmu.

Nicotiana tabacum - řez listem (Chloroplasty a Mitochondrie)

Nicotiana tabacum - řez listem (Chloroplasty a Mitochondrie)

Badatelé tvrdí, že zařízení s takovými nanonitěmi funguje jako měnič frekvencí, a s jeho pomocí je možné získávat detailní vyobrazení, pořízené na velmi krátkých vlnách, dosahujících 20 nanometrů.

Očekává se, že tato práce najde široké uplatnění při mikroskopických pokusech biologických vzorků buněčné a subbuněčné úrovně.

Článek s podrobnostmi výzkumu publikoval Nature.

Mužete taky přečist članek o Nanotechnologie na bázi mýdlových bublin.

zdroj: http://sciencenow.sciencemag....

Související články

Články z rubriky Technologie,

« Transplantace DNA Želvy on-line »