Nejzvláštnější zvířata a tvorové světa

Naše planeta je osídlená dost bizarními a udivujícími tvory i bez toho, že bychom si museli o nich něco vymýšlet. Zde je jen hrstka z nejvýstřednějších tvorů, které jsou lidstvu známy.

Aye-aye (Aye-aye)

Aye-aye (Aye-aye)

Aye-aye je rodák z Madagaskaru, který zkombinoval zuby hlodavců s dlouhým, tenkým prostředníčkem. Je největším nočním primátem na světě a je charakteristický svou unikátní metodou v hledaní jídla. Pomocí sluchu hledá ve stromě červy, pak vyhlodá do stromu díru a zasune tam prodloužený prostředníček, pomocí kterého červa výtáhne.

Tamarín císařský (Emperor Tamarin)

Tamarín císařský (Emperor Tamarin)

Tamarín císařský (Tamarín vousatý) je primát, pravděpodobně pojmenován pro jeho podobnost s něměckým císařem Wilhelmem II. Jméno vzniklo jako vtip, ale uchytilo se a stalo se oficiálním odborným názvem.

Opice Saki s bílou tváří (White-faced Saki Monkey)

Opice Saki s bílou tváří (White-faced Saki Monkey)

Opice Saki s bílou tváří je typ novodobé opice nalezené v Brazíli, Francouzské Guinei, Guayaně, Surinamu a Venezueli. Živí se výhradně ovocem, ale také ořechy, semínky a hmyzem.

Tapír (Tapir)

Tapír (Tapir)

Tapíři jsou velcí zvídaví savci, trochu se podobající praseti, s krátkým, chápavým rypákem - schopným držet různé věci tak, že kolem ní svůj rypák obtočí. Vyskytují se v džungli a zalesněných oblastech.

Sluneční medvěd (Sun Bear)

Sluneční medvěd (Sun Bear)

Slunečního medvěda (medvěd malajský) nalezneme hlavně v tropických deštných pralesech v Jižní asii. Pokud se postaví na zadní, mohou dosahovat výšky až 4 stopy (1,2 metru) a jsou nejmenším známým žíjícím druhem medvěda. Kvůli jejich malému vzrůstu bývají často nazývání "psím medvědem".

Sliznatka (Hagfish)

Sliznatka (Hagfish)

Sliznatka je mořský obratlovec, vyvolávajíci spory o tom, zda ji považovat za rybu či nikoliv. Její neobvyklé stravovací návyky a schopnot vytvářet sliz vedly k tomu, že je sliznatka považována za "nejodpornější" mořské stvoření.

Krtek hvězdonosý (Star-nosed Mole)

Krtek hvězdonosý (Star-nosed Mole)

Krtek hvězdonosý je malý severoamerický krtek, vyskytující se ve východní Kanadě a na severovýchodu Spojených států. Žije ve vlhkých nížinných oblastech a žíví se malými bezobratlovci, vodním hmyzem, červy a měkkýši. Jako náruživý plavec se zdržuje podél říček a rybníků.

Axolotl (Axolotl)

Axolotl (Axolotl)

Axolotl je obecně nejznámější mexickou hrázní ještěrkou. Představitelé tohoto druhu pocházejí z jezera u Mexico City. Axolotli jsou často zkoumáni při vědeckých výzkumech, protože mají schopnoti regenerovat tělesné části.

Nártoun (tarsier)

Nártoun (tarsier)

Nártouni jsou primáti s enormě velkýma očima a dlouhýma nohama. Jejich chodidla mají značně prodloužené nártové kosti, což určilo jejich pojmenování. Jsou zásadně hmyzožraví, chytají hmyz tak, že na něj skočí. Je známo, že loví také hady a ptáky. Když skáčou ze stormu na strom, jsou nártouni dokonce schopni chytit ptáka za letu.

Ještěrka s krčním límcem (Frill-necked Lizard)

Ještěrka s krčním límcem (Frill-necked Lizard)

Ještěrka s krčním límcem (Agama) - známá tako jako Límcový ještěr nebo Límcový drak - byla pojmenována podle velikého límce z kůže, který má umístěný za hlavou, podél krku. Krční límec je spojený chrupavčitými trny. Když je ještěr vystrašený, otevře tlamu, ukáže její světle růžový nebo žlutý obsah a zároveň roztáne límec ze světle oranžové nebo červené kůže. Límec také napomáhá udržovat jeho tělesnou teplotu.

Narval (Narwhal)

Narval (Narwhal)

Narval je arktický vodní savec, jeden ze dvou druhů bílé velryby - ta druhá je běluha mořská. Nejviditelnější charkteristikou narvalího samce je jeho vyjímečně dlouhý tesák, řezák který vyčnívá z levé půlky jeho horní čelisti a vytváří levotočivou šroubovici.

Zelený zlobr (Shrek)

Zelený zlobr (Shrek)

Představovat někomu zeleného Shreka by bylo nošením dříví do lesa.

zdroj: http://www.lifeinthefastlane....

Související články

Články z rubriky Planeta, přiroda,

« pravěké bakterie Malí brouci »