Obytný lunochod na dlouhé pochody

NASA zveřejnila koncepci obytného lunochodu pro dálkové výjezdy na povrch Seleny, které se uskuteční na docela dlouhé vzdálenosti od lunární základny.

Je možné, že finálová podoba takového lunochodu bude trochu jiná, říkají experti americké kosmické agentury

Je možné, že finálová podoba takového lunochodu bude trochu jiná, říkají experti americké kosmické agentury

Čím dál, tím reálnější je americký lunární program. Připomeňme, že po návratu na Měsíc se USA chystají na pravidelné expedice za předpokladu, že na povrchu naší přirozené oběžnice bude postavena základna. Jednou z důležitých podmínek stavby takové základny jsou obytné lunochody, jejichž koncepci NASA uvedla na konferenci o kosmonautice Space2007, která se nedávno konala v Kalifornii.

Tento stroj musí být vybaven hermeticky izolovaným prostorem ve tvaru válce, který bude mít uvnitř normální atmosféru. V něm budou moci dva astronauté vykonávat expedice po povrchu oběžnice Země v délce od několika hodin až do dvou týdnů. Zároveň, při jednom spuštění má agentura v úmyslu vysadit na lunární základnu hned dva takové stroje. A na expedici dál od základny budou vysílány tato aparáty také ve dvojicích. Se dvěma pasažéry na palubě každého lunochodu. Pokud se jeden z nich porouchá ve větší vzdálenosti od domova (současná porucha obou dvou strojů zároveň je méně pravděpodobná), všichni čtyři astronauté se mohou vrátit domů na palubě fungujícího auta (je zkonstruován pro převoz čtyř lidí najednou).

Každý z těchto lunochodů bude vážit kolem 2,3 tuny. Jeho limitní provozní hodnota představuje 960 kilometrů. Zajímavě je vyřešena otázka vzduchu při vycházení na povrch Měsíce. Každý lunochod bude vybaven párem skafandrů, připevněných přímo na jeho stěně zvenčí. Obyvatelé lunochodu se mohou oblékat do skafandru z vnitřní strany stroje (skrz otvor na zádech obleků), odepnout se od stěny a jít na „procházku“. Příprava na sestoupení na povrch Měsíce bude v takovém případě trvat maximálně 10 minut.

Dá se předpokládat, že protilehlá stěna šestikolové „bečky“ bude vybavena volnými spojovacími uzly pro připevnění skafandrů druhého stroje, pro případ nutnosti přemístit její obyvatele do prvního lunochodu.

zdroj: http://www.space.com/business...

Související články

Články z rubriky Astro, vesmír, Ideje, projekty,

« Everettův vesmír Nano Air Vehicle »