Předobraz průzkumného semínka Lockheeda

V současné době Lockheed Martin se svými kolegy dokončuje první fázi zpracování svého NAV (Nano Air Vehicle). Předběžný projekt zajímavého přístroje má být hotový na konci letošního roku, proto se armáda rozhoduje, zda bude v projektu pokračovat.

O vybavení tohoto prototypu elektronikou a dalšími součástkami je zatím předčasné mluvit. Ale právě takto bude vypadat nový průzkumný aparát, který téměř není možné na obloze zpozorovat.

O vybavení tohoto prototypu elektronikou a dalšími součástkami je zatím předčasné mluvit. Ale právě takto bude vypadat nový průzkumný aparát, který téměř není možné na obloze zpozorovat.

Společnost Lockheed Martin sestrojila první (zatím nelétající) prototyp průzkumného aparátu třídy "nano" (Nano Air Vehicle - NAV), který je svým tvarem a rozměry podobný javorovému semínku. Nano Air Vehicle (PDF) je program výzkumné agentury Pentagonu DARPA, v rámci které Lockheed Martin sestrojí létající kameru ve tvaru javorového semínka.

V současné době Lockheed Martin se svými kolegy dokončuje první fázi zpracování svého NAV. Předběžný projekt zajímavého přístroje má být hotový na konci letošního roku, proto se armáda rozhoduje, zda bude v projektu pokračovat. Pokud ano, pak Lockheed Martin dostane ještě 18 měsíců na sestrojení prototypu, který ale bude schopen létat."Průzkumný javor" má být vybaven titěrným raketovým motorkem, telemetrií, spojením, navigací, kamerou a zdrojem energie pro elektroniku. Navíc, inženýři mají v úmyslu vestavět do strojku jednoduchého autopilota.

Maximální rychlost "semínka" má být 10 metrů za sekundu, minimální rychlost stálého horizontálního letu - pouhých 0,5 metru za sekundu. Plánovaný dolet – více než 1 kilometr. Přitom, jednokřídlový přístroj má nést užitečný náklad o váze 2 gramy, o velikosti jedné tabletky aspirinu. Může to být nejen kamera, ale také snímač chemického nebo biologického znečištění.

Dr. Ned Allen, vedoucí specialista skupiny Skunk Works, útvaru nejšílenějších a nejpokrokovějších projektů Lockheeda Martina, v souvislosti s poslední prací skupiny se "semínkem" poznamenal, že realizace tohoto projektu dovolí, kromě jiných výhod, radikálně snížit cenu průzkumných aparátů bez pilotů: ze současných desítek tisíc dolarů na $10-$20. Právě tolik může stát reaktivní "javorové semínko" při jeho sériové výrobě.

zdroj: http://www.therawfeed.com/200...

Související články

Články z rubriky Technologie, Ideje, projekty,

« Lunochod Teplo na zimu »